Tema Grænsekontrol

HH Ferries vil have kompensation fra Sverige for id-kontrol

Rederiet bag ruten mellem Helsingør og Helsingborg vil have Sverige til at punge ud for omfattende id-kontrol.

HH Ferries' direktør vurderer, at det kommer til at koste 20 millioner kroner i det første halvår at gennemføre kontrollen. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

HH Ferries, der sejler ruten mellem Helsingør og Helsingborg, vil beredvilligt efterleve det skærpede svenske krav til id-kontrol af alle passagerer, der træder i kraft mandag. Men rederiet har ingen intention om selv at betale.

Det fortæller administrerende direktør for HH Ferries, Henrik Rørbæk, til Ritzau.

Rederiet er med den skærpede svenske grænsekontrol på linje med andre transportselskaber blevet pålagt at kontrollere alle sine passagerer for, om de har gyldige id-papirer på rejsen mod Sverige. Derfor har rederiet måttet lave sluser og ansætte kontrollanter.

- Vi har meddelt den svenske regering og de svenske myndigheder, at vi agter at søge kompensation for vores udgifter, siger Henrik Rørbæk og fortsætter:

- Det må være helt rimeligt, at den svenske stat betaler for den svenske stats omkostninger til id-kontrol.

Id-kontrollen frustrerer direktøren, da det er den svenske stat, der selv står for den omkring bilerne på Øresundsbroen, hvilket HH Ferries mener er konkurrenceforvridende. Det fik i slutningen af december HH Ferries til at indklage Sverige til EU-Kommissionen.

- Vi er selvfølgeligt klar til at foretage kontrollen, men vi må have afklaret, hvem der i sidste ende skal betale for det. Vi vurderer, at det kommer til at koste os 20 millioner kroner i det første halvår at gennemføre kontrollen, siger Henrik Rørbæk til Ritzau.