Hidsig variant udskyder Englands genåbning fire uger: Den vil sandsynligvis også blive dominerende i Danmark

Deltavarianten ser ud til at være 40-60 procent mere smitsom end den britiske variant.

I England udskydes den store genåbning med fire uger. (Foto: Ida Maria Hiitola Pedersen © DR)

Mens vi smider mundbindet og hæver forsamlingsloftet i Danmark, forlænges restriktionerne i England.

Det skyldes stigende smitte med den såkaldte deltavariant, som først blev opdaget i Indien og som ser ud til at være 40 til 60 procent mere smitsom end den nuværende variant.

Deltavarianten er på få uger blevet dominerende i England, og selvom vi indtil videre har haft held med at holde den nede i Danmark, vil den sandsynligvis også overtage epidemien herhjemme. Det er bare et spørgsmål om tid.

Det siger Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør på Statens Serum Institut.

- Det er nok ret sandsynligt, at den på et tidspunkt tager over, men vi kan jo prøve at forsinke smittespredningen med den, så det bliver på et tidspunkt, hvor der er flere, der er fuldt vaccineret, siger hun.

Vaccinerne virker

Indtil videre er der fundet 154 tilfælde af deltavarianten, og heraf er halvdelen fundet de seneste tre uger. Så mens den generelle epidemi er faldende, er deltavarianten altså i vækst i Danmark.

Deltavarianten, som altså før blev kaldt "den indiske variant", ser også ud til at gøre folk lidt mere syge end den britiske variant. Men den gode nyhed er, at vaccinerne er effektive.

- Vaccinerne ser ud til at virke over for den her variant. I hvert fald, hvis du har fået to doser, men man ser ikke ud til at være helt så godt beskyttet, hvis du kun har fået en dosis, siger Tyra Grove Krause.

På Statens Serum Institut kan de endnu ikke sige noget om, hvornår den bliver dominerende herhjemme, men det bliver ikke inden for de kommende uger, vurderer SSI. Det bliver op til den matematiske ekspertgruppe at regne på, hvornår varianten overtager.

Dobbelt så smitsom som gammel variant

I gruppen sidder lektor i matematisk virologi på Roskilde Universitet, Viggo Andreasen, der forklarer, at man ikke kan regne på, hvornår den bliver dominerende, før den breder sig lidt mere.

Men den vil utvivlsomt brede sig og overtage epidemien herhjemme, siger han. Dét behøver man til gengæld ikke regne på.

- Det vil den. Det er et spørgsmål om tid. Det er simpelthen en dygtigere virus.

Faktisk er den, ifølge Viggo Andreasen, dobbelt så smitsom, som den allerførste variant vi så herhjemme i februar og marts 2020.

Også professor ved Aalborg Universitet Mads Albertsen, der er landets fremmeste inden for sekventering af de forskellige coronavarianter, mener, det er et spørgsmål om tid.

- Vi ser tilfælde løbende, men under en procent af tilfældene er med deltavarianten, og det er jo ikke ret mange tilfælde. Men hvis den er så meget mere smitsom, som det tyder på, ender den nok med at overtage epidemien, siger han.

Han understreger, at det fortsat er vigtigt at fastholde et vist niveau af test, så man kan holde øje med og sætte ind over for deltavarianten.

Risikerer flere skoleudbrud

I går blev 800 elever sendt hjem, efter fire elever på Grønnevang Skole i Hillerød blev konstateret smittet med deltavarianten.

Det bliver næppe sidste gang inden sommerferien, at en skole må lukke på den konto, vurderer seruminstituttet, mens Viggo Andreasen tror, problemet vil fortsætte til efteråret.

For mens endnu flere danskere vil være vaccineret til den tid, vil skoleelever fortsat ikke være beskyttet af vaccinen.

- Når det bliver efterår, sæsonen er imod os og skolerne genåbner, vil deltavarianten formentlig sprede sig på mange skoler, hvor alle er uvaccineret, siger Viggo Andreasen, der mener, man skal overveje, om skolebørn skal vaccineres.

Men helt ærligt - er vi ikke så godt kørende i Danmark, at vi kan klare frisag her?

- Man kan jo kigge til England, som er længere med vaccinationerne end vi er, og der spreder deltavarianten sig stadig fint. Og det kunne man sagtens se også i Danmark, siger Viggo Andreasen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk