Historiker om sjældent fly-fund: Tyske fly blev hugget op

Det tyske krigsfly bliver attraktivt for danske museer, siger historiker.

Vraget af et tysk fly fra Anden Verdenskrig, der i dag er dukket op i Nordjylland, er lidt af et særsyn, siger historiker Claus Bundgård Christensen, der er lektor på Roskilde Universitet. Han har forsket i besættelsestiden.

- Tyske fly fra Anden Verdenskrig er meget sjældne, siger forskeren.

- Hovedparten af tyske fly i Danmark blev hugget op og solgt som skrot af aluminium og metaller, fordi man var knap på ressourcer i efterkrigstiden, siger Claus Bundgård Christensen, der mener, at man med flyet kan få et unikt øjebliksbillede fra Anden Verdenskrig - hvis altså flyet er nogenlunde intakt.

I flyet befinder sig liget af piloten, ligesom der er ammunition til stede. Resterne af flyet lå under jorden, og det var ved hjælp af en metaldetektor, at det blev fundet.

Under krigen havde tyskerne en stor luftbase i Nordjylland - en af de vigtigste i Nordeuropa - og derfor er det ikke underligt, at det er her, flyet er dukket op.

- I 1944-45 var der luftkampe over Danmark hver dag, og mange fly blev skudt ned, siger Claus Bundgård Christensen.

Publikumsmagnet

Fundet af det tyske fly er en fantastisk mulighed for en udstilling på et dansk museum, siger historikeren. Danskerne er generelt meget fascinerede af Anden Verdenskrig:

- Jeg vil tro, at museerne er meget interesserede i flyet - ikke mindst de nordjyske - for al erfaring viser, at den slags er publikumsmagneter, siger Claus Bundgård Christensen.

Han sammenligner med Ringkøbing-Skjern Museum, der i 2008 gravede en stor bunker ud fra besættelsestiden. Her har gæsterne mulighed for at se, hvordan der så ud inde i en tysk mandskabsbunker under Anden Verdenskrig.

Besøgstallene på Ringkøbing-Skjern Museum voksede med hele 400 procent på et år.

Facebook
Twitter