Historiker: Søren Kam var en stjerne i nazi-miljøet

Søren Kam var højtstående nazist og dræbte en dansk redaktør under Anden Verdenskrig, men han fik aldrig sin straf.

Den tidligere danske topnazist Søren Kam var højt placeret i nazisternes rækker. Nu er han død uden retsforfølgelse for drab. (Foto: Ukendt © Scanpix)

Den 93-årige tidligere danske topnazist og SS-officer Søren Kam er død i Tyskland med en dansk arrestordre hængende over hovedet.

Han bliver derfor aldrig straffet for det drab, han begik i Danmark for 72 år siden.

Søren Kam lod sig hverve som frivillig i Waffen-SS som helt ung og var udsendt til Østfronten under Anden Verdenskrig. I 1945 modtog han Jernkorsets Ridderkors af Adolf Hitler som én ud af blot en håndfuld danskere.

Historiker Claus Bundgård Christensen fra Roskilde Universitet beskriver Søren Kam som en mand, hvis hjerte livet ud glødede for nazismen.

- Han var fanatisk nazist og en af de højest profilerede danske nazister under krigen. Han var en stjerne i det nazistiske miljø, som nazistiske børn og unge så op til, siger Claus Bundgård Christensen.

Blev brugt som propaganda

I nazisternes ungdomsblad Stormfanen var der ofte billeder af Søren Kam, der også var meget brugt i propaganda til hvervning af unge til Østfronten. Han var selv ved forskellige SS-enheder, herunder Division Viking, der var en enhed for udenlandske frivillige.

Han var også en af de ansvarlige for hvervning og propaganda ved Schalburgskolen, der var tilknyttet det berygtede danske Schalburgkorps, der havde hovedkvarter på Blegdamsvej i København.

Korpset stod for vagtopgaver og var blandt andet involveret i skyderier mod civile under de københavnske folkestrejker.

- Det var et korps, der blev meget berygtet for sin terroristiske aktivitet. Vi ved så i dag, at de ikke begik helt så meget terror, som man forestillede sig i samtiden, men det var et meget forhadt korps, fortæller Claus Bundgård Christensen.

Dræbte dansk redaktør

I 1943 var Søren Kam med til at dræbe redaktør ved dagbladet B.T. Carl Henrik Clemmensen i Kongens Lyngby. Drabet blev begået sammen med to andre fra Waffen-SS, Knud Flemming Helweg-Larsen og Jørgen Valdemar Bitsch.

Førstnævnte blev henrettet som landsforræder efter krigen. Sidstnævnte forsvandt og formodes død.

- Søren Kam hævdede, at han først skød på Clemmensen, da han var død, og at han gjorde det efter gruppepres. Men man kan se på de retsmedicinske undersøgelser, at han skød, mens Clemmensen stod oprejst og med andre ord før, at han døde, siger Claus Bundgård Christensen.

Også hyldet i Tyskland

Søren Kam selv slog sig efter krigen ned i Bayern i Tyskland og blev tysk statsborger. Statsborgerskabet har været en stopklods for en udlevering til Danmark.

Søren Kam blev varetægtsfængslet in absentia for drabet på Carl Henrik Clemmensen, og der blev taget hul på et årelangt juridisk pingpong, men det lykkedes altså ikke Danmark at få Søren Kam udleveret fra Tyskland.

Justitsministeriet havde til Søren Kams død en arrestordre med hans navn på. Der er ifølge Claus Bundgård Christensen en stor signalværdi i, at de danske myndigheder fastholdt presset til det sidste.

- Men samtidig er det jo også et eksempel på, at man godt kan slippe fra sine krigsforbrydelser, siger han.

Blev hyldet efter krigen

Søren Kam spillede efter krigen også en meget væsentlig rolle i Bayern. Han var en del af HIAG, der var et forbund for veteraner fra Waffen-SS.

Ifølge Claus Bundgård Christensen blev Søren Kam dyrket internationalt og kontaktet af personer fra hele verden, der ville have et signeret foto af ham, som om han var en sportsstjerne, der skrev autografer.

- Han var et højtplaceret medlem og et af de absolutte højdepunkter, som man samledes omkring i HIAG. Så han var meget aktiv, og det var først i de senere år, hvor han kom op i alderen og helbredet begyndte at svigte, at han begyndte at trække sig tilbage fra offentligheden, siger Claus Bundgård Christensen.

Forventede ingen forklaringer

Han vurderer, at Søren Kam trods en udlevering ikke ville være gået til bekendelse. Den tidligere naziofficer havde nemlig en nøje konstrueret modhistorie om, hvad SS-Waffen var - og hvad det ikke var.

- Jeg tror for eksempel ikke, han ville have fortalt, hvis han havde haft viden om, deltaget i eller set massakrer på jøder på østfronten. Det tror jeg bare, han ville have holdt sin kæft med, siger historikeren.

Han er ikke i tvivl om, at Søren Kam var så højt placeret, at han må have haft viden om mange af de forbrydelser, der foregik under Anden Verdenskrig.

- Men hvad, han præcis har lavet, det ved vi ikke. Og det får vi nok aldrig at vide.

Facebook
Twitter