Danske SS-soldater var dybt involveret i krigsforbrydelser mod den østeuropæiske civilbefolkning under 2. verdenskrig. Det har flere historikere påvist i bøger og forskningsprojekter de senere år.
Men det er forbrydelser, som de danske soldater i tysk tjeneste aldrig er blevet retsforfulgt endsige dømt for.
- Vi kan påvise, at danskerne har begået overgreb på krigsfanger. Vi kan påvise, at danske østfrontsfrivillige har deltaget i jødeudryddelser og overgreb på civilbefolkningen i Østeuropa, siger historiker fra Roskilde Universitet, Claus Bundgård Christensen, til P1 Dokumentar.
Han skrev i 1998 bogen "Under Hagekors og Dannebrog", der handler om de danske SS-soldaters krigsforbrydelser østpå under Anden Verdenskrig.
Arbejdede i kz-lejr
Ifølge lektor i moderne tysk historie ved SDU, Therkel Stræde, og medforfatter til bogen ' En skole i vold', var danskere med til at begå krigsforbrydelser i en jødelejr nær Brobruisk i Hviderusland.
Danskerne var en del af vagtholdene både inde i og udenfor selve lejrene:
- Man druknede folk i store trækar, man hængte dem op i elektriske ledninger, så de blev kvalt langsomt. Vi kan se, hvordan kulturen var blandt soldaterne i denne her lejr, og så kan vi konstatere, at alt tyder på, at danskerne indgik på fuldstændig lige fod med de andre," siger Therkel Stræde til P1 Dokumentar.
I alt kæmpede ca. 6000 danske soldater i tysk krigstjeneste på Østfronten under 2. verdenskrig.
De var en del af Hitlerregimets brutale udryddelseskrig og kæmpede under militære enheder som Frikorps Danmark, Division Viking og Regiment Nordland.
Da Danmark blev befriet i 1945 og krigen var slut, blev hovedparten af de danske SS-frivillige straffet med fængsel i 2-4 år, men kun fordi de havde kæmpet på tysk side, ikke for de eventuelle forbrydelser og brud på menneskerettigheder, de havde begået på Østfronten. Det anslås, at 200 af de danske SS-frivillige stadig lever.
Bør retsforfølge i dag
I Danmark kan mord ikke forældes, og derfor mener Therkel Stræde, at Danmark er forpligtet til at retsforfølge de nulevende tidligere danske nazister, der kæmpede på Østfronten og som kan have begået krigsforbrydelser. Men de danske myndigheder har aldrig forfulgt disse spor:
- Man kunne tage hver eneste af dem og efterforske dem for forbrydelser. Sådan gør man i dag i Tyskland med alle dem, der stadig lever og som har været vagter i koncentrationslejre. Der burde Danmark tage fat, og hvis nogle af de danske soldater har begået drab, skal de have deres dom, siger Therkel Stræde til P1 Dokumentar.
Også Claus Bundgård Christensen mener, at det stadig er vigtigt at beskæftige sig med det manglende retsopgør, selv om det kan være vanskeligt at løfte bevisbyrden 70 år efter.
- Forbrydelserne bliver jo ikke forældet, og derfor synes jeg, at man skal retsforfølge dem, hvis man har konkrete beviser. Men jeg tror, det bliver vanskeligt. Man skulle have gjort det tidligere, siger Claus Bundgård Christensen til P1 Dokumentar.
Lyt med i P1 Dokumentar torsdag den 9. april klokken 13.03.