Historisk erstatning til svamperamte

Retten i Odense har med en historisk dom sat nyt spot på udlejning af boliger med sundhedstruende skimmelsvamp. En familie får hele den betalte husleje tilbage.

Skimmelsvampramte lejere kan efter ny dom se frem til erstatning. (Foto: Uffe Weng © Scanpix)

En historisk dom giver lejere af boliger fyldt med skimmelsvamp nyt håb.

Dommen, som blev afsagt i dag i retten i Odense, tilkender for første gang en familie fuld kompensation for hele den leje, de har betalt for at bo i den skimmelramte bolig.

Samtidig forventer lejernes advokat, at beboerne også vil få erstatning for de sundhedsskader, de har fået, mens de boede i det svampebefængte lejemål.

Problemer med helbredet

Familien med fire børn flyttede ind i en helt ny lejlighed i et nyopført byggeri i Hvenekildeløkken i Seden ved Odense. Den nye bolig var fugtig allerede ved indflytningen og hurtigt viste der sig skimmelsvamp.

Familien boede der under et år, men fik på kort tid en række problemer med helbredet. Det gjaldt også familiens børn, som led under blandt andet astma, allergier og hovedpine De klagede og blev genhuset på en anden adresse.

Ifølge dommen har udbredelsen af skimmelsvamp haft et omfang og frembudt sådan en fare for beboernes sundhed, at lejligheden var uegnet til beboelse. Familien tilkendes derfor en samlet kompensation på godt 162.000 kroner.

100 procent tilbage

- Den historiske dom betyder, at familien får huslejen 100 procent tilbage. Normalt har lejere i skimmelramte boliger kun fået 20-30 procent eller kompensation for et enkelt værelse.

Typisk er der påstande om, at lejerne ikke selv har luftet godt nok ud. Det særlige i dette tilfælde er, at der er tale om et helt nybygget hus, hvor bygherren desuden har sparet den byggetekniske rådgivning væk, siger familiens advokat.

Familiens krav om en erstatning for de personskader, de mener, de har fået under beboelsen af lejligheden er ifølge advokat Erik Larsson ikke endeligt afklaret.

- Men jeg er sikker på, at landsretten i givet fald vil afgøre den sag til familiens fordel, siger han.

Mindst ti andre sager

Han oplyser, at mindst ti andre sager med lejemål i det samme byggeri ved Odense ligger i baghjulet af denne første sag og venter på at blive afgjort.

- Dommen er et klart signal til bygherrer om at tage sig sammen. Alt for meget byggeri er sjusk og lavet for hurtigt, hvor man blandt andet sparer penge til ordentlig tørring af lokalerne for at forkorte byggeprocessen, siger landsretssagfører Erik Larsson, der har ført sagen for familien.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53320b116187a2034cb2599a

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk