Historisk købmandsgård på Bornholm raseret af voldsom brand

Ingen personer kom til skade i branden.

Branden gik hårdt ud over bygningen, der er fra 1700-tallet, og som rummer blandt andet Svaneke Bodega og Svaneke Købmandshandel. Foto: DR

Den gamle Søllingsgård ved Svaneke Torv blev i aftes raseret af en voldsom brand, hvor flammerne stod op gennem taget.

Bygningen, der er fra 1700-tallet, rummer blandt andet Svaneke Bodega og Svaneke Købmandshandel.

- Flere personer måtte evakueres fra ejendommen, som også rummer butikker og lejemål, men ingen er kommet til skade, oplyser indsatsleder Henrik Madsen til Bornholms Tidende.

Alarmen lød omkring klokken 23.00, og slukningskøretøjer fra både Nexø, Rønne og Allinge med omkring 20 brandfolk deltog i slukningsarbejdet.

Der skulle gå lidt over tre timer fra meldingen om branden lød, til Bornholms Brandvæsen havde fået ilden under kontrol. Det skriver TV2/Bornholm.

Der kom slukningsfartøjer fra både Nexø, Rønne og Allinge med omkring 20 brandfolk. (Foto: Jakob Marschner/Bornholms Tidend © Scanpix)

"Meget trist"

Branden i den gamle købmandsgård er et tab for byen.

Det siger arkitekt Niels-Holger Larsen, som blandt andet står bag hjemmesiden Kulturarv Bornholm:

- Det er jo et bygningskompleks, der rummer rigtig meget af Svanekes historie. Så det er rigtig trist, at den er blevet skæmmet af sådan en brand. Nu er den jo ikke brændt helt ned, men der er sikkert gået meget tabt, som jeg kan se. Det er en stor ulykke for Svaneke. Der er mange bornholmere og især svanekeboere, der er triste over den brand.

Raket er mulig synder

Ifølge øjenvidner startede branden ved Svaneke Købmandshandel, hvor en vildfaren raket muligvis fik antændt en markise, som derefter antændte første sal.

- Det er en ældre bygning, og det vil sige at der er nogle tørre trækonstruktioner og nogle hulrum, og det er det vi har fokuseret på, fortæller indsatsleder Henrik Madsen fra Bornholms Brandvæsen til tv-stationen.

Det har dog vist sig, at det næppe er en raket, der har antændt branden.

Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut har nemlig fastslået, at politiets formodning om, at branden på Søllingsgaard i Svaneke nytårsnat skyldtes en kortslutning i markisemotoren, er rigtig.

Branden startede i markisen og spredte sig efterfølgende til store dele af bygningen, hvor det gik hårdest ud over Svaneke Bodega.

Artiklen er opdateret 15. januar med brandårsagen.

FacebookTwitter