(Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Historisk vikingefund er genskabt: Dronningen indviede Danmarks største kongehal

Sagaer, sagn og skriftlige kilder vidner om Lejres helt særlige betydning i vikingetiden.

En historiebegejstret dronning kunne i dag indvie Kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Det var et kæmpe fund, da arkæologer fra Roskilde Universitet for 11 år siden fandt de første stolpehuller til det, der skulle vise sig at være en af vikingetidens store kongehaller lidt uden for Lejre.

Siden påbegyndte det enorme arbejde med at genskabe hallen ud fra historiske kilder og arkæologiske spor.

Efter 2,5 års byggeproces og 1.000 tons egetræsplanker står landets største vikingehal nu færdig.

Den vidner om, at Lejre har haft en helt central betydning for vikinger og kongemagten gennem flere århundrede.

Hvis man vil ind og se Kongehallen, skal man på grund af coronavirus booke pladsbillet på forhånd via sagnlandets hjemmeside.

Artiklen er opdateret, da der tidligere fremgik et forkert tal over antal tons egetræsplanker.

 • - Det er en dag, jeg har set frem til gennem et par år, sagde en begejstret dronning Margrethe i sin tale, inden hun skar det røde bånd over med et sværd. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)
  1 / 7
 • Den 3,5 meter høje portal fører ind til hallens hjertekammer, hvor kongen sad. Porten er dekoreret af dyreornamentik, som var meget moderne i 700-tallet. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)
  2 / 7
 • Indenfor er alt genskabt efter historiske kilder og billedmateriale. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)
  3 / 7
 • Dronningen kom på en guidet tur, og som protektor for Sagnlandet Lejre fik hun plads ved højbordet på en rekonstruktion af puder fra 900-tallet. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)
  4 / 7
 • Vikingehallen er med sine 60 meter længere end dronningens eget palæ på Amalienborg, som direktøren sagde til dronningen med et glimt i øjet. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)
  5 / 7
 • Dronningen overrakte Amalienborgmedaljen til Sagnlandet Lejres direktør, Lars Holten. Sammen med medaljen følger 300.000 kroner. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)
  6 / 7
 • I Sagnlandet Lejre kan man opleve historien helt tæt på. Som gæst kan man også besøge stenalderjægere og lære at dreje en skål som i vikingetiden. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)
  7 / 7