Historiske billeder: Her brager F35 for første gang gennem dansk himmel

Forsvaret demonstrerer støjen fra Danmarks kommende kampfly over Syd- og Sønderjylland.

Et af de to norske F35-fly, som lavede den første testflyvning med det nye kampfly i dansk luftrum.

Onsdag eftermiddag skete det for første gang. Kampfly af typen F35 fløj i dansk luftrum og gav en lydprøve på den støj, som de kraftige Pratt & Whitney-jetmotorer udsender.

Fra 2023 skal F35-kampflyene operere fra Flyvestation Skrydstrup, hvor de skal afløse Danmarks aldrende flåde af F16-jagere.

Vækker bekymring

Men det moderne og nyudviklede fly har vakt stor bekymring hos flyvestationens naboer, hvor støjberegninger har vist, at larmen vil overskride grænseværdierne for flystøj i 618 boliger omkring flyvestationen.

Flyet er tungere end F16 og har derfor en kraftigere motor, der larmer omkring dobbelt så meget, viser erfaringer fra udlandet.

Derfor havde Forsvarsministeriet arrangeret en såkaldt ‘demonstrationsflyvning’ med norske F35’ere. Så egnens beboere med egne ører kunne høre forskellen på støjen fra de nuværende F16’ere og afløseren.

- Jeg tror, det helt klart vil være med til, at man i lokalområdet får en bedre fornemmelse af, hvor stor ændringen bliver, når vi modtager vores F35-fly, sagde Per Pugholm Olsen, koncernstyringsdirektør i Forsvarsministeriet, før ‘lydprøven’.

Til sammenligning flyver her en dansk F16 den samme rute som den norske F35 i videoen herunder:

Norske fly bag premiere-besøg

Kort før klokken 15 skete det så. To F35-kampfly med det norske luftforsvars kokarder på vinger og haleror fløj ind i dansk luftrum. Det var første gang nogensinde, at et eksemplar af Danmarks kommende kampfly kunne opleves på vingerne over dansk territorium.

Med tre minutters mellemrum gennemfløj først en dansk F16 og dernæst et F35-kampfly to særlige ruter over Syd- og Sønderjylland.

I videoen simulerer en norsk F35 anflyvning- og takeoff ved Flyvestation Skrydstrup.

Danmark har købt 27 eksemplarer af Lockheed Martin F35-kampflyet, hvor de første ankommer til Skrydstrup i 2023.

Opdateret: Video med dansk F16 tilføjet artiklen samt video med norsk F35.