Historiske dyreflugtforsøg: Da Arly lokkede Sumatra-tigeren til sig

Dr.dk har gravet nogle kuriøse dyreflugtforsøg frem i forbindelse med en berberabes flugt fra Blåvand Zoo.

Arly Karl Julius Andersen (bagerst) var dyrepasser i Aalborg Zoo i 1967, da en tiger-transport udviklede sig en smule dramatisk.

Den 3-årige berberabe, der i disse dage lever det frie liv ved den jyske vestkyst, er langt fra det første vilde dyr, der har taget flugten fra en zoologisk have i Danmark.

Nogle lidt større dyr har stjålet lidt større overskrifter. For eksempel i 1967. Dengang blev dyrepasser ved Aalborg Zoo Arly Karl Julius Andersen kaldt ud til en speciel opgave.

(Foto: Grafik Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

En Sumatratiger af hunkøn skulle sejles til Skotland, men var om bord på skibet brudt ud af sit bur kort efter afgang fra Aalborg. Besætningsmedlemmerne blev enige om, at det ville være en dårlig ide at sejle tilbage til land med en løssluppen tiger, så Arly Karl Julius Andersen, der kendte tigeren, blev tilkaldt.

- Jeg var vant til, at der skete noget, og når der skete noget, så blev jeg sendt afsted. Jeg kan huske, da jeg kommer ud til skibet, at styrmanden dirigerer mig ud på forskibet, og der ligger hun, siger den nu 94-årige tidligere dyrepasser.

Kaptajnen vil ikke have, at der bliver skudt på skibet, så Arly Karl Julius Andersen bliver nødt til at forsøge sig med en dristig manøvre.

- Jeg gik hen til dækshuset, hvor foderet lå, og så tog jeg noget af kødet og kaldte på hende. Hun kom med det samme, husker Arly Karl Julius Andersen.

- Da hun kom over til mig for at tage foderet, skubbede jeg hende ind i dækshuset. Mit hjerte hoppede op i halsen, griner den pensionerede dyrepasser.

Besætningsmedlemmerne beslutter sig for at lade tigeren blive i dækshuset på turen til Skotland, hvor en dyrlæge stod klar med et gevær og en bedøvelsespil. Ingen kom til skade under aktionen.

Panter løs i Aalborg

Det var heldigvis også scenariet i 1971, da et andet stort kattedyr stak af fra Aalborg Zoo.

Et nyt anlæg skulle tages i brug, og en sort panter så sit snit til at tage flugten. Det lykkedes, og i to dage var dyret forsvundet. Først da en beboer i Valdemarsgade i det centrale Aalborg cirka tre kilometer fra Aalborg Zoo ser panteren ligge på bagtrappen stoppede jagten.

En betjent blev tilkaldt og skød og dræbte dyret, inden dyrepasseren kom frem. Det fortæller Søren Sørensen, der er salgs- og kommunikationschef i Aalborg Zoo. Han var kun fem år, da panteren var løs, men har fået overleveret historien.

- Alle i Aalborg kan huske, da panteren var løs. Politiet kørte rundt og bad folk om at blive indendøre. Det resulterede i, at folk satte deres børn i barnevognen og gik ud for at lede efter panteren, siger Søren Sørensen.

Den sorte panter blev skudt af den betjent i det centrale Aalborg efter at have været på flugt i to dage.

To berberaber på flugt

Berberaben har tidligere vist sig at være eventyrlysten. Blandt andet i Givskud Zoo, hvor direktør Richard Østerballe husker to abeflugter.

- For 10 år siden stak en berberabe af, og den blev først fanget efter en uge.

Aben nåede helt til Grindsted - godt 30 kilometer fra Givskud Zoo. Så langt nåede en anden berberabe ikke, da den tog flugten to år senere.

- Den blev fanget samme dag hos en landmand et par kilometer væk, siger Richard Østerballe.

I begge tilfælde overlevede aberne. Det gjorde det mankefår, der i 1980'erne stak af fra Givskud Zoo, ikke. Det er vildtlevende nordafrikansk får med store horn.

- Det blev skudt, da det var på vej mod Jelling, fortæller Richard Østerballe.

Det bliver formentlig også enden på historien om den berberabe, der i skrivende stund stadig er på flugt fra Blåvand Zoo. Skytten sidder klar til at rykke ud, og berberaberne er i det hele taget svære at fange i live, siger Richard Østerballe. Blandt andet på grund af deres evne til at falde i et med træerne.

- De er hurtige, og de bliver hurtigt væk. Og så kan man ikke skyde ret langt med bedøvelse. Man skal inden for en afstand på 25 meter, og så er det i øvrigt meget dyrt at få en dyrlæge til at gøre det.