Hiver mere end 1.000 mia. ind på skatter og afgifter: Sådan bliver pengene brugt

Personskatter er en stor del af indtægterne i statens husholdningspung.

1.115 (ettusinde ethundrede og femten) milliarder kroner havde staten udgifter for sidste år. Billede: Morten Fogde

Regeringen har netop fremlagt sit forslag til dette års finanslov. Et forslag, hvor der jongleres med milliarder og millioner, og hvor der er afsat millioner af kroner til udsatte børn, ensomme ældre og kystsikring – for blot at nævne et par enkelte poster.

Finansloven er statens husholdningsbudget med indtægter og udgifter. En del af indtægterne kommer fra moms og afgifter på for eksempel benzin og tobak og biler.

Men en stor del af indtægterne kommer også fra personskatter og arbejdsmarkedsbidrag – altså penge som vi alle betaler.

Og hvordan brugte det offentlige så de 1.115 (ettusinde ethundrede og femten) milliarder kroner, som den havde udgifter for i 2017?

Det kan du blive klogere på i grafikken herunder.

Den tungeste af de 10 poster er "social beskyttelse", som alene står for næsten 44 procent - 487.605 milliarder kroner - af de samlede offentlige udgifter.

Herunder er udgifterne til alderdom - herunder folkepension og tjenestemandspensioner - nogle af de klart største: 179,5 milliarder blev brugt på den post sidste år.

Men også udgifter til arbejdsløse såsom kontanthjælp og dagpenge hører ind under "social beskyttelse".

Herefter følger et stort hop ned til sundhedsvæsenet på anden pladsen, som det offentlige brugte lidt over 182 milliarder kroner på sidste år.

Undervisning tegner sig for 141 milliarder kroner.