Hizb ut-Tahrir-medlem bliver beboerformand i Nivå

Ny formand for beboere i 384 boliger har kritiseret ytringsfrihed og talt om kalifatet som mål, skriver avis.

Omar Saad, medlem af Hizb-ut Tahrir og tilhænger af et kalifat og omstyrtning er demokratiet, er på demokratisk vis valgt til beboerformand i Nivå. (Billedet er fra en tidligere demonstration afholdt af Hizb-ut Tahrir). (© DR)

Islandshøjparken i Nivå, der huser 384 boliger, har fået en ny beboerformand i Omar Saad, som i sit politiske virke er aktiv i den yderliggående islamiske organisation Hizb ut-Tahrir, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Ifølge avisen kan man finde taler på hjemmesiden YouTube, hvor Omar Saad kritiserer ytringsfrihed som et politisk redskab og taler om kalifatet som mål.

Selv slår han dog fast, at arbejdet i Islandshøjparken ikke har noget at gøre med hans aktiviteter i Hizb ut-Tahrir.

Politisk holdning intet med sagen at gøre

- Jeg stillede op som formand, fordi jeg blev opfordret til det af mange beboere, og jeg vil arbejde for, at folk føler sig godt tilpas og er glade for at bo i Islandshøjparken.

- Min politiske holdning har ikke noget med sagen at gøre og får ingen indflydelse på arbejdet som formand, siger Omar Saad, der blev valgt som formand i begyndelsen af februar, til Frederiksborg Amts Avis.

Kirstine Sinclair, lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet og forsker i Hizb ut-Tahrir, vurderer imidlertid, at Hizb ut-Tahrir i øjeblikket afprøver, om deltagelse i beboerdemokrati og foreningsdemokrati kan give foreningen en ny platform til at få udbredt sine synspunkter.

- Der er et paradoks, fordi selvom man er medlem af Hizb ut-Tahrir, kan man godt have rimelige synspunkter om husleje og sige andre fornuftige ting, men den bagvedliggende ideologi vil ikke det bedste for flertallet, siger hun til Frederiksborg Amts Avis.

Kan være springbræt til hårdere gruppering

Hun vurderer, at det afgørende bliver, om den nye formand kan adskille sit engagement i Hizb ut-Tahrir fra sin post som beboerformand.

I Nivå har beboerne reageret afventende og ved at spørge ind til, hvad den nye bestyrelse ønsker for området.

Khaterah Parwani, der i en kort periode i sin ungdom var med i Hizb ut-Tahrir, advarer mod at tage let på Hizb ut-Tahrirs indflydelse, fordi foreningen kan være et springbræt til hårdere grupperinger.

Parwani arbejder i dag med afradikalisering af unge i København og fastslår, at det er afgørende at reagere på den nye formand på en måde og i en tone, der ikke giver Hizb ut-Tahrir yderligere vind i sejlene.

/ritzau/