Hjælp på vej til bande-afhoppere

Københavns Kommune vil hjælpe bandemedlemmer med at komme ud af banderne. Derfor skal der nu laves en konkret exit-strategi for bandemedlemmer

Københavns Kommune vil udfærdige en strategi for bandemedlemmer, som vil ud af miljøet. (Foto: © Foto: dr, DR)

I forsøget på at komme bandekonflikt og skyderier i gaderne til livs vil Københavns Kommunen nu lave en exit-strategi for bandemedlemmer. Exit-strategien skal ifølge overborgmester Frank Jensen skabe alternativer til bandelivet og kriminalitet.

- Det kan f.eks. være væresteder for dem over 18 år, hvor de kan blive hjulpet i uddannelse eller arbejde. Eller en udslusning fra fængsel, så de ikke bare ryger direkte tilbage til banderne, siger Frank Jensen til Urban. Han understreger, at bandekonflikten ikke er slut, selv om der er stilstand nu.

Hjælp til et nyt liv

Der har tidligere været en del kritik af, at Københavns Kommune svigtede i bandekonflikten. Exit-strategien er et af fokusområderne for det nye Center for Sikker By, som er Københavns nyeste tiltag i kampen mod banderne.

Ifølge Jonas Mannov, der er psykolog i Det Kriminalpræventive Råd og arbejder med bandekriminalitet, handler det i høj grad om at give bandemedlemmerne andre muligheder.

- De skal have etableret et andet liv, hvor de laver aktiviteter med folk uden for gruppen - f.eks. komme i gang med uddannelse eller arbejde, siger han.

Til april kommer Center for Sikker By med et konkret udspil om exit-strategien og andre præventive tiltag, der skal stoppe bandekonflikten. Det er blandt andet tidligere chefpolitiinspektør Per Larsen, der skal finde løsningerne.