Hjælp til ensomme i julen: Find en juleven med Røde Kors

Røde Kors er netop gået i luften med et projekt, der skal parre julegæstfrie familier med mennesker, der ikke har nogen at holde jul med.

Røde Kors står bag "Julegæsten", hvor mennesker, der sidder alene juleaften, kan finde en familie at holde jul sammen med. (© DR)

For flere tusind danskere er julen forbundet med ensomhed, fordi de ikke har nogen at være sammen med juleaften.

Men ingen skal ufrivilligt sidde alene, lyder det fra Røde Kors, der torsdag i samarbejde med DR går i luften med et initiativ, som skal give danskere, der ikke har nogen at fejre jul med, mulighed for at holde jul med nogle, der ønsker en ekstra julegæster.

- Vi håber, at vi kan mindske den ensomhed, som vi ved, mange oplever omkring julen, fordi det er den højtid, der er forbundet med samvær og familieglæde. Vi håber, at vi med projektet kan lave nogle match, der giver en rigtig hyggelig juleaften for alle parter, siger national chef i Røde Kors, Janne Gry Poulsen, til dr.dk.

Inspireret af Norge

Projektet går helt konkret ud på, at man udfylder en formular på Røde Kors' hjemmeside, hvor man enten melder sig som gæst eller gæstfri.

Røde Kors i Danmark er blevet inspireret af organisationens norske kolleger, der i år har sat samme projekt i gang i samarbejde med den norske avis VG. Her har flere hundrede nordmænd meldt sig til enten at åbne dørene for en ekstra gæst eller til at blive julegæst.

Behovet er stort

Og Janne Gry Poulsen er sikker på, at behovet også er stort i Danmark.

- Vi får rigtig mange henvendelser fra folk, så vi er ikke i tvivl om behovet, siger hun og fortæller, at hun så sent som i går fik en mail fra en ung pige, der skulle sidde alene med sin mor og bror.

- Hun ville høre, om hun kunne invitere nogen til jul, for eksempel en ældre person der ikke havde nogen at holde jul med, fortæller Janne Gry Poulsen.

Kan skabe varige venskaber

Hun tilføjer, at en ekstra julegæst også kan skabe varige venskaber.

- Det kan blive en meget berigende situation for begge parter, hvis vi tør tage ud og være sammen med nogle nye på sådan en stor aften. Måske kan man få skabt en ny tradition og et venskab, der holder, siger hun.

Flest ensomme ældre

Hos Røde Kors oplever medarbejderne, at det er et bredt spektrum af mennesker, der er ensomme i julen.

- I den ældre gruppe over 60 år er antallet størst, men der er også mange andre. Nogle familier er meget isolerede. Og det er også grunden til, at vi tager dette initiativ. Vi tror på, det kan skabe noget positivt at matche forskellige familier, siger Janne Gry Poulsen.

Første forsøg

Det er første gang, Røde Kors sætter sådan et initiativ i gang, og derfor gør Janne Gry Poulsen sig ingen forventninger om, hvor mange familier og personer organisationen kan hjælpe sammen i år.

- Jeg tror ikke, det bliver sidste gang, vi gør det, for vi får nogle erfaringer, der gør, at vi kan finde ud af, hvordan vi fortsætter aktiviteten både i julen og til andre højtider. For det er noget, vi oplever en stor efterspørgsel på, siger hun.

Læs mere om projektet og meld dig til her.

Facebook
Twitter