Hjemløs: Min største drøm er en bolig

Det er mere end almindelig svært at få et boligtilbud, mener hjemløs gennem otte år.

For Jørgen Grønhøj har livet artet sig anderledes end for de fleste danskere. Han er hjemløs på niende år, og bor til daglig på herberget Sundholm i København. Han er dog ikke i tvivl om, at han gerne ville have noget andet.

- Min største drøm er at få en bolig selv, som andre voksne mennesker. Det kan godt være, der er nogle færdigheder, jeg ikke har, men det kan man udvikle undervejs. Men jeg har aldrig boet for mig selv, så jeg skal lære det.

Til daglig bor han på et 16 m2 stort værelse og lever af sin førtidspension og af de penge han kan tjene på at hjælpe til på Herberget. Blandt andet har han sammen med en anden ansvaret for stedets blomsterbed, som han modtager 14 kroner i timen på at luge ukrudt i.

Flere hjemløse

Nye tal fra SFI viser, at der bliver flere og flere som Jørgen Grønhøj således er antallet af hjemløse i Danmark steget fra 5000 til 6000 på blot to år. For Jørgen Grønhøj er hjemløselivet dog langt fra et liv han vil anbefale.

- Jeg hader at være her og hver dag er en kamp. Der er så mange stoffer, og jeg ser endda almindelige folk, der er røget fra hus og hjem, og de bliver ødelagt af at være her. De giver slip på sig selv og alle deres værdier, siger han.

Fortiden belaster

Som førtidspensionist mener han ikke selv, at det er økonomien, der holder ham fra at komme ud i egen bolig. Han savner dog et tilbud fra kommunen, fordi han er for belastet af sin fortid, når han selv forsøger at finde en lejlighed

- Man bliver jo spurgt om sin fortid, og hvis jeg så skal sige, jeg har boet på et herberg de sidste otte år og på gaden og været i fængsel, så vil de jo ikke have mig boende. Det er klart, der er ingen, der er interesseret i at få sådan en som nabo.

Jørgen Grønhøj fortæller, at han på et tidspunkt for en del år siden boede i sin lejlighed, men blev smidt ud på grund af et voldsomt misbrug, der betød, at han ikke betalte husleje to måneder i træk.

Vil bytte med familiefar

I dag vil han dog meget gerne have et hjem, der minder mere om det de fleste danskere har.

- Vi prøver at skabe et hjem herude, så vi har et sted, der er til at holde ud, men så kommer der nogen udefra, som prøver at ødelægge det. Det er et meget hårdt miljø at være hjemløs, folk tror det er piece of cake, men jeg vil gerne bytte med en familiefar, siger Jørgen Grønhøj.

Facebook
Twitter