Hjemløse kunne få spaophold, men ikke flere herbergspladser: Organisation kalder prioriteringen for 'lidt grotesk'

De Hjemløses Landsorganisation prøver at få brugt de sidste penge oplevelser før nytår, men de kan se mange steder, hvor pengene kunne være brugt bedre.

Johnni Stengade Hansen var en af de hjemløse, der kunne nyde godt af et spaophold i Vejle, fordi organisationen SAND har fået afsat fem millioner, der skal bruges på oplevelser.

Med udsigt over Vejle Fjord kunne 18 hjemløse og udsatte nyde et spaophold med massage og tre retters middage, som endte med at løbe op i 125.000 kroner.

Pengene var afsat af staten fra en coronapulje på en halv milliard kroner, hvor 220 millioner kroner skulle gå til "oplevelser til udsatte grupper".

Men midlerne kunne være brugt langt bedre end til at sende hjemløse på spaophold, hvis de ikke var øremærket oplevelser.

Sådan lyder det fra Ask Svejstrup, der er sekretariatsleder ved De Hjemløses Landsorganisation, SAND, der fik fem millioner tildelt.

- Vi tænkte, at det var lidt grotesk, at man gav hjemløse oplevelser fremfor noget, der kunne få dem ud af deres hjemløshed, siger Ask Svejstrup.

- Det, vi jo altid efterlyser for hjemløse, er, at de kan få tag over hovedet på en herbergsplads eller i en billig bolig. Vi ved, at psykiatrien og misbrugsbehandlingen halter gevaldigt, hvor der ikke er psykiatriske sengepladser og folk kommer heller ikke i døgnbehandling for deres stof eller alkoholmisbrug. Der er en lang række områder.

Prioriteringen er 'lidt komisk'

Socialstyrelsen har fået at vide, at Ask Svejstrup mener, det er "lidt komisk", at oplevelserne til de hjemløse bliver prioriteret, når der er så mange andre problemer at se på.

Det var dog en mindre del af puljen, der særskilt var afsat til hjemløse. Fem millioner blev afsat til Hus Forbi, og fem millioner blev afsat til SAND, mens der også blev afsat ti millioner til Landsforeningen for VæreSteder, der også hjælper hjemløse.

Og for bare de fem millioner, som SAND havde til disposition, kunne der være gjort en hel del.

- Det, der blandt andet efterlyses, er skæve huse (boligform til borgere, som har svært ved at passe ind i et almindeligt boligmiljø, red.). De er relativt billige at bygge, siger Ask Svejstrup.

- Det koster samtidig 40.000 om måneden at have en beboer på et herberg med husleje og personale. Der mangler herbergspladser, og det kunne man sagtens have brugt pengene på.

Siden puljen blev en virkelighed, er der dog faldet en aftale på plads, der blandt andet skal sikre billigere husleje med en indsats målrettet hjemløse.

Men ifølge Ask Svejstrup ligger aftalen dog lige nu i et limbo på grund af de nuværende regeringsforhandlinger.

Svært at få brugt alle pengene

I eksemplet fra Vejle er der blevet brugt 125.000 kroner på Hotel Vejlefjord for de 18 deltagere.

- Hvis jeg kunne have fået ti hjemløse i bolig, så havde jeg gjort det, siger Johnni Stengade Hansen til DR's nyhedspodcast Tiden. Han er kasserer ved SAND og er en af de hjemløse, der var blandt de 18 deltagende.

Det hele kan jo lyde lidt ekstravagant.

Ask Svejstrup medgiver, det er mange penge, men for SANDs vedkommende er midlerne blevet afsat i dialog med medlemmerne.

Det handlede om, hvad medlemmerne helst ville inden for de rammer, organisationen var blevet givet. Pengene skulle blot bruges i "oplevelsesindustrien".

Her er de fleste penge gået til nogle endags-festivaler, de lavede i samarbejde med Landsforeningen for VæreSteder og Hus Forbi.

Her brugte de selv to af deres fem millioner.

Men tilbage på bankbogen står der stadig omkring én million kroner, og skal de ikke sendes tilbage til Socialstyrelsen, så skal de bruges inden året er omme.

- Vi får se, om vi når det. Det kommer an på, hvor kreative folk er, siger sekretariatsleder Ask Svejstrup og henviser til, at der for eksempel snart kommer et arrangement på Oslobåden for hjemløse.

På grund af dialogen med medlemmerne, så kom SAND også sent i gang med at bruge midlerne, fortæller sekretariatslederen, og nu sidder der en ansat, der kigger på, hvordan midlerne kan bruges inden årsskiftet.

Overvejede at afslå millionerne

Midlerne var jo tiltænkt at hjælpe oplevelsesindustrien efter corona, men også til at bekæmpe ensomhed blandt udsatte, herunder hjemløse.

Spørgsmålet er, om det virkelig den bedste måde at hjælpe hjemløse på?

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra fungerende socialminister Astrid Kragh (S) og de andre partier bag aftalen - Radikale, SF, og Alternativet - men det har ikke været muligt.

Kragh henviser til, hun blot er fungerende minister, da regeringensforhandlingerne fortsat er i gang.

Fra SANDs bestyrelse, der består af hjemløse, var der overvejelser om at afslå midlerne fuldstændig.

- Det blev overvejet i bestyrelsen at sige nej til de her midler i protest, siger Ask Svejstrup.

- Men vi endte med at sige, at det ville jo nok ikke nytte så meget, og vi ville hellere ville give de hjemløse en god oplevelse.

Men havde det ikke været et stærkt signal at sende, hvis I netop havde sagt, at det er ikke det her, der er brug for?

- Jo, det ville have været et stærkt signal, men der skal man nok have et større overskud både økonomisk og i livet, end hjemløse har, til at sige, at de ikke vil have de beskidte penge.

Han slår dog fast, at han over for ministeriet har slået fast, at prioriteringen virker "komisk".

Men spørger man Socialdemokratiets fungerende politiske ordfører, om tiltaget rammer forkert er svaret:

- Det er Socialstyrelsen, der vurderer, om pengene bruges inden for formålet, skriver han i et skriftlige svar.

Nu håber de fra SAND's side, at der snart kommer fokus på indsatser til hjemløse, der ikke handler om oplevelser.