Hjemmeside bringer fremmede sammen til nytår, selvom Brostrøms råd lyder 'se kun den helt nærmeste omgangskreds'

Stifter af hjemmeside mener ikke, at man går imod anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen.

På Nytårsvenner.dk kan man både finde gæster til sin nytårsfest eller finde en fest, hvis man selv er gæst. (Modelfoto: DR Grafik)

- Se få, hold det kort, se kun den nærmeste familie og den helt nærmeste omgangskreds til nytårsaften.

Sådan lød meldingen fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på pressemødet den 22.december.

Tre dage efter lancerede den digitale platform Boblberg, der ofte samarbejder med Røde Kors, hjemmesiden Nytårsvenner.dk, hvor danskere, der mangler selskab ved årets udgang, frit kan invitere og efterspørge fremmede, de kan holde nytårsfest med. Og det undrer flere virologer.

Festerne varierer fra, hvad der kan kategoriseres som "stille og roligt" til dem, hvor der skal "festes til solen står op".

Fælles for de opslag, DR Nyheder har set, er dog, at test, corona eller coronapas meget sjældent er nævnt. Ud over hos de brugere, der klart tilkendegiver, at de søger en fest, fordi deres egen er blevet aflyst på grund af corona.

Boblberg linker selv til Coronasmitte.dk på hjemmesiden. Du skal dog selv finde linket, der ikke fremgår på forsiden af hjemmesiden.

  • Test, vaccine eller coronapas nævnes sjældent på Nytårsvenner.dk. Det er dog muligt, at det bliver drøftet "privat", når kontakten er etableret.
1 / 4

Ifølge Boblberg selv havde 7.500 personer allerede inden jul tilsluttet sig Nytårsvenner.dk, og man regner med "en voldsom stigning særligt mellem jul og nytår", skriver det sociale medie i en pressemeddelelse.

Eksperter: Det giver højere risiko for smitte

Men det er ikke uden risiko at åbne dørene eller selv tage til nytårsfest med en flok fremmede.

- Når man er x antal fremmede mennesker til en nytårsfest, der kommer fra alle mulige steder, hvor der er risiko for, at de er blevet smittet, så bliver risikoen det højere, end hvis du er sammen med ti venner, som du kender, siger overlæge og professor ved infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital Nina Weis.

Viggo Andreasen, der er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø og forsker i matematisk epidemiologi, ser absolut heller ikke med milde øjne på den mulighed, Nytårsvenner.dk tilbyder.

- Jeg vil fraråde, at man bruger hjemmesider som denne til at finde nytårsgæster og nytårsfester. Det er ikke nogen smart ting. Hvis du ikke er ordentligt dækket med vacciner, så kan du altså risikere nogle virkelig langvarige tømmermænd.

- En af de ting, der holder smittespredningen lidt tilbage, er, at vi færdes i nogenlunde de samme kredse, så det her er virkelig en måde at få sat krudt under smitten på, siger Viggo Andreasen.

Men er der ikke også nogle, der bare har behov for at se andre til nytår? Nogle, der måske sidder og er ensomme?

- Jeg kan godt se behovet. Særligt hos unge mennesker, men timingen er bare ikke særlig god. Vi er i en lidt akavet situation, hvor boostervaccinerne, der bliver givet til de 18-40-årige, ikke rigtig har nået at få effekt endnu. Faktisk havde det været bedre, hvis vi holdt nytår om fjorten dage, siger Viggo Andreasen.

  • Boblberg.dk er en digital fællesskabsplatform, hvor borgere fra hele Danmark kan interagere med hinanden i såkaldte bobler. På Nytårsvenner.dk er der også flere, der klart melder ud, at de mangler selvskab til nytår, fordi de er ensomme.
1 / 2

Stifter af hjemmeside: Går ud fra, folk tager forholdsregler

Rasmus Stæhr er medstifter af Boblberg, der står bag Nytårsvenner.dk. Han fortæller, at hjemmesiden først og fremmest handler om at afhjælpe ensomhed.

- Ifølge undersøgelser fra Mary Fonden og Folkebevægelsen mod Ensomhed er nytårsaften den tid på året, hvor flest føler sig ensomme.

- Vi stiller derfor Nytårsvenner.dk til rådighed for, at man kan finde et fællesskab nytårsaften, og vi anbefaler, at man overholder de gældende retningslinjer, siger Rasmus Stæhr.

Men når du kigger på opslagene, så er der mange, der efterspørger en fest til den lyse morgen. Handler det ikke om andet end bare at bringe ensomme sammen derinde?

- Nytårsvenner er forskellige. Nogle har en rørende historie om, hvorfor de sidder alene, andre har en historie, der handler om, at de søger nogen at holde nytår med.

  • Flere af brugerne på Nytårsvenner.dk giver udtryk for, at de leder efter en nytårsfest, fordi corona har spændt ben for deres oprindelige planer.
  • Flere af brugerne på Nytårsvenner.dk giver udtryk for, at de leder efter en nytårsfest, fordi corona har spændt ben for deres oprindelige planer.
1 / 2

Går I ikke direkte imod Søren Brostrøm og Sundhedsstyrelsens anbefalinger?

- Ifølge Coranasmitte.dk og deres råd og regler omkring forsamlinger og socialt samvær er der ikke nogen grænse for, hvor mange der må samles indendørs eller udendørs, siger Rasmus Stæhr.

Men du må vel indrømme, at Nytårsvenner går imod de anbefalinger Søren Brostrøm kom med på pressemødet?

- Ifølge Coranasmitte.dk er anbefalingen, at det er fuldt ud lovligt at afholde en privat fest i din bolig, og der opfordres til, at man følger de generelle anbefalinger fra sundhedsmyndighederne om hygiejne.

Når du kigger på opslagene, er Nytårsvenner så blevet til det, I havde håbet på?

- Vi havde det håb, at folk kunne finde nogle at holde nytår med. Det har de gjort. Jeg går ud fra, at folk tager de forholdsregler, der skal til.

Besøger man coronasmitte.dk fremgår følgende:

  • Der er ikke nogen grænse for, hvor mange der må samles indendørs eller udendørs.

  • Sundhedsstyrelsen opfordrer dog til, at du begrænser dine sociale kontakter i juleferien til familie og nærmeste bekendte.

  • En lang række steder, hvor der afvikles kultur-, fritids- og sportsarrangementer, er lukket. Se mere om disse under ’Kultur’ og 'Idræt og fritid’.

Røde Kors: Vi har ikke noget med Nytårsvenner at gøre

pressemeddelelsen fra Boblberg om Nytårsvenner.dk fremgår Røde Kors' logo sammen med Boblbergs. I organisationen afviser man dog at have noget med Nytårsvenner.dk at gøre.

- Vi har et strategisk partnerskab med Boblberg og er sammen om at lave det, der hedder julevenner. Men vi er ikke en del af nytårsvenner, udtaler Klaus Nørskov, der er kommunikationschef i Dansk Røde Kors.

Selvom Røde Kors lavede den lignende hjemmeside "Julevenner" med Boblberg, så afviser organisationen at have noget at gøre med Nytårsvenner.

Men I står på pressemeddelelsen?

- Vi står på brevpapiret ja. Vi co-brander, fordi vi har et strategisk samarbejde, men vi har intet med nytårsvenner at gøre.

- Det er et af de projekter, der har et stærkt sigte mod folk, der føler sig ensomme nytårsaften, og det synes vi er en fremragende idé, men så er der en pandemi, der gør, at det måske ikke lige er i år, vi skal gå ind i det.

Og skyldes det coronapandemien og timingen på Nytårsvenner.dk?

- Det har i hvert fald været en del af vores overvejelser, siger Klaus Nørskov.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar til Nytårsvenner.dk fra Sundhedsstyrelsen, men de henviser til Søren Brostrøms udmeldinger den 22. december.

Det er dog ikke kun på Nytårsvenner.dk, at man kan finde sig en "fest til den lyse morgen". Logger man på Facebook, er der flere grupper, der tilbyder samme "service" som Nytårsvenner. P3 har i flere år afholdt 'Festen og Gæsten', hvor fremmede også kunne kunne finde både gæster og nytårsfester på kryds og tværs. Det var på grund af corona aflyst sidste år og er det igen i år.

- Vi har valgt ikke at lave Festen og Gæsten sidste år og i år på grund af coronasituationen. Det er med sorg i hjertet, for det er virkelig en institution på P3, og vores unge lyttere har mere brug for fællesskab end nogensinde. Men det er det eneste ansvarlige at gøre, siger chef for P3 Søren Bygbjerg.

Opdateret klokken 12.41 med kommentar fra Søren Bygbjerg.