Hjemmetest bliver nu uddelt til forældre til skolebørn, men de kan give falsk tryghed

Hjemmetest er slet ikke så sikre som PCR-test, fastslår lektor i medicinalbiologi.

Lektor i medicinalbiologi giver ikke meget for hjemmetest til skolebørn. (© Dr Grafik: Nathalie Nystad)

Når eleverne i morgen vender fysisk tilbage til skolerne for første gang siden den 15. december, opfordres alle elever fra og med 1. klasse samt medarbejdere til at lade sig teste for coronasmitte to gange ugentligt.

Og det kan meget vel være med de selvtests, som forældre nu kan hente rundt om på landets skoler, efter Børne- og Undervisningsministeriet har besluttet, at kommunerne skal stille dem til rådighed.

Men det er en falsk tryghed, fordi hjemmetests slet ikke er lige så gode til at opspore coronavirus, som PCR-tests er, mener Peter Busk, der er lektor i medicinalbiologi på Roskilde Universitet.

Ifølge ham er sandsynligheden for falsk negativ på en PCR-test på omkring 15 procent, mens en tredjedel vil teste falsk negativ på selv de bedste hjemmetests. På de dårligste hjemmetests risikerer to ud af tre et falskt negativt svar.

- Så er der stadig over en tredjedel af de smittede, som kommer i skole og smitter de andre. Vi har ikke set en særlig effekt af massetestningen, og det tror jeg heller ikke, vi kommer til fremover, siger Peter Busk og tilføjer sit bud på, hvad der i stedet skal til:

- Man skal testes hver dag, man skal sikre sig, at folk går i isolation, og at man kun er sammen med folk, som også testes hele tiden. Så kan man få det til at virke, men det er vi slet ikke parate til i Danmark, fordi det er nogle kæmpe omkostninger.

Michaels familie fik falske testsvar

At en pind i næsen derhjemme sandsynligvis ikke er så sikkert som at tage forbi et PCR-teststed, har Michael From fra nordjyske Biersted og hans familie oplevet på egen krop.

Både ham, hans hustru og deres datter testede positiv for coronavirus i dagene efter jul.

De var blevet testet med med diverse hjemmetests op til juleaften, som alle var negative, da de ikke nåede at få svar på deres PCR-test, før de sidste gæster var taget hjem.

Og da svarene så kom, var de altså positive.

- Jeg synes, det er en falsk tryghed, og jeg synes, det er lidt skræmmende. Vi føler ikke, de er så troværdige, siger Michael From.

Senere testede også svigermor og morbror positiv for covid-19 efter negative svar på deres selvtests.

Og siden har de alle forgæves forsøgt at tage flere af de hjemmetests, de havde på lager, for at se, om de kan påvise det rigtig svar - men uden held. Derfor har Michael From skillet sig af med de sidste og vil ikke bruge dem fremadrettet.

- Lige nu har jeg svært ved at se, at jeg selv vil bruge en hjemmetest. Så vil jeg hellere gå ned og stå i kø hos Falck eller bestille en PCR-test, hvis jeg har symptomer.

Michael From (her sammen med hustru og datter) har også oplevet at købe en hjemmetest, som slet ikke indeholdt den nødvendige testvæske. (Foto: © (privatfoto))

Andre tiltag er mere effektive

Lektor Peter Busk fra Roskilde Universitet mener, der er flere, som vil havne i samme situation som Michael From, når forældrene kan afhente de gratis hjemmetests.

Og han mener derfor, at de penge, som bruges på tests, skal bruges anderledes.

- Jeg synes, det er fint, man sender børnene i skole igen, men jeg synes ikke, testningen giver nogen mening. Vi kan se, at selvom vi tester så meget, har det ikke sænket antallet af hospitalsindlæggelser, siger han.

I en kommune som Aalborg skal der stilles i omegnen af 60.000 tests til rådighed hver uge, og de penge løber hurtigt op, mener lektoren.

- Man bruger en masse penge på at få testet børnene, som man i stedet kunne bruge på at forbedre udluftningen og indeklimaet på skolen, ved eksempelvis at sætte UV-filtre op, som vil uskadeliggøre en eventuel virus.

Han frygter, at de mange tests kan få os til at glemme nogle af de smitteforebyggende tiltag, som med sikkerhed virker.

- Jeg synes faktisk, det tager noget af fokus fra de ting, vi ved virker, som eksempelvis at holde afstand og sørge for god udluftning. Det ville være meget bedre at fokusere på det, mener Peter Busk.

SSI: Hjemmetest kan fange de mest smitsomme

Fra Statens Serum Institut (SSI) lyder det, at hjemmetestene på trods af risikoen for falske negative svar stadig kan være med til at reducere smitten, da man kan undgå, at de allermest smitsomme børn kommer i skole.

- Det er rigtigt, at det ikke er 100 procent på nogen måde, du vil overse nogle, men du vil fange dem, der er allermest smitsomme og derved forebygge nogle af de større udbrud, siger faglig direktør Tyra Grove Krause.

Hun peger på, at effekten af selvtest også afhænger af, at man bruger dem rigtigt, men at de ellers er lige så gode som de antigentest, man kan få foretaget i testtelte landet over.

- Man skal selvfølgelig tage prøven på en rigtig måde, så på den måde kan det godt være, at de ikke er helt så gode som dem i testteltene, fordi det kræver noget teknik at tage dem.

Opdateret: Det fremgik tidligere, at hjemmetest kunne hentes fra i dag, men det har nogle steder også været muligt før i dag.

Børne- og undervisningsministeren holder sammen med repræsentanter for SSI, Sundhedsstyrelsen og Kommunernes Landsforening pressemøde om elevernes tilbagevenden til skole i dag klokken 10. Pressemødet kan følges her på dr.dk, på DR TV eller på DR1.