Hjemmeværnet skal jagte narko- og menneskesmuglere i Middelhavet

Overvågningsfly med frivillige skal bekæmpe organiserede kriminelle i Spanien.

For første gang nogensinde skal et overvågningsfly med besætning fra Hjemmeværnet udsendes på en international mission.

Det sker til sommer, når et bidrag fra Hjemmeværnets Eskadrille 270 skal deltage i Operation Indalo i Middelhavet, der blandt andet bekæmper narko- og menneskesmuglere.

Operationen bliver styret af den europæiske grænse- og kystvagt, Frontex.

- Det er kulminationen på flere års hårdt arbejde for alle de frivillige i eskadrillen. Det udmønter sig ved, at vi nu er i stand til at løse opgaver uden for landets grænser, der før blev løst af besætninger og maskiner fra flyvevåbnet, siger eskadrillechef Hans Henrik Grøn.

Defender-fly brugt i bandekrigen

Hjemmeværnets Defender-overvågningsfly har tidligere løst opgaver for politi og beredskabet i luften over Danmark. Blandt andet i forbindelse med bandekrigen i København i 2017 samt eftersøgninger efter drabet på journalisten Kim Wall.

Ifølge Forsvarsministeriet skal Defender-bidraget løse den samme opgave, som Flyvevåbnets Challenger-jetfly har stået for i henholdsvis Italien og Grækenland.

  • Britten-Norman Defender-overvågningsflyene bemandes af to piloter og en systemoperatør, der betjener overvågningsudstyret. På missionerne for politiet er der også en betjent med ombord.
  • To fly af typen Britten-Norman Defender fra Flyverhjemmeværnets Eskadrille 270 har siden begyndelsen af august jævnligt brummet rundt i mørket over København og særligt Nørrebro. (Foto: © Hjemmeværnet)
  • Overvågningsflyene er ofte nødsaget til at flyve lavt over hovedstaden på grund af hensyn til passagerfly fra f.eks Kastrup Lufthavn. (Foto: © Hjemmeværnet)
  • Britten-Norman Defender-flyene er udstyret med fintfølende sensorer i en såkaldt 'overvågnings-pod' på siden af flykroppen. (Foto: © Hjemmeværnet)
  • Flyene kan sende live-billeder fra overvågningsudstyret til folk på jorden. (Foto: © Hjemmeværnet)
  • Overvågningsflyene har blandt andet infrarøde kameraer, der kan se igennem nattemørket. (Foto: © Hjemmeværnet)
  • Flyene har blandt andet deltaget i eftersøgningen af liget af den svenske journalist Kim Wall, kontrol af grænser, farvandsovervågning samt andre opgaver for politi og forsvar. (Foto: © Hjemmeværnet)
1 / 7

- Opgaven vil være at overvåge farvandet ud for Spaniens sydlige Middelhavskyst med fokus på illegal migration og grænseoverskridende kriminalitet, herunder menneske- og narkotikasmugling, skriver Forsvarsministeriet.

Frivillige besætninger en fordel

Flybesætninger og jordpersonale i Hjemmeværnet er alle frivillige, men under Operation Indalo bliver de ansat på samme vilkår som personale fra det rigtige flyvevåben.

Sideløbende med opgaven som eskadrillechef er Hans Henrik Grøn logistikdirektør for vindmøllevirksomheden Siemens Gamesa. Han fortæller, at styrkens mange civile kompetencer er en stor styrke.

- Blandt dem vi sender afsted er der både kommercielle piloter fra SAS, tidligere ansatte i flyvevåbnet og endda en pensioneret revisor. Det betyder, at vi dybest set kan ordne det meste selv, fordi der altid er en, der kan bidrage, siger Hans Henrik Grøn.

Han har ingen betænkeligheder ved at sende revisorer og rutefly-piloter i luften mod organiserede kriminelle.

- Man tænker mere på det som en opgave, der skal løses, og at man kan være med til at gøre en forskel. Hvad enten det er at fange en smugler eller finde et menneske, der er faldet i vandet, siger eskadrillechef Hans Henrik Grøn, der også lyder flyvernavnet ‘HAN’.