Hjemsendt direktør i Statens Serum Institut fratræder sin stilling

Mads Melbye har siden december været fritaget for tjeneste grundet mistanke om fejl og uregelmæssigheder.

Den nu tidligere administerende direktør Mads Melbye forstår ikke, hvorfor ministeriet satte gang i undersøgelsen. (Arkiv) (© dr)

Mads Melbye, administrerende direktør i Statens Serum Institut, fratræder sin stilling. Det oplyser han til Ritzau.

Han har siden december været fritaget for tjeneste grundet mistanke om fejl og uregelmæssigheder.

Efter at have undersøgt Statens Serum Institut (SSI) i et halvt år nåede Kammeradvokaten i sidste uge frem til, at der i flere sager er sket en sammenblanding af private interesser med instituttets interesser, og at der er sket alvorlige overtrædelser af reglerne om inhabilitet.

Derfor anbefalede Kammeradvokaten, at der indledes en tjenestemandssag mod den administrerende direktør, Mads Melbye, for at afskedige ham.

- Jeg har besluttet at fratræde min stilling som administrerende direktør i Statens Serum Institut, og dette vil jeg nu meddele Sundhedsministeriet, siger Mads Melbye til Ritzau.

- Uanset udfaldet af en eventuel tjenestemandssag, hvor Sundhedsministeren udpeger forhørsdommeren, er tilliden mellem mig og ministeriet ikke til stede, og på den baggrund finder jeg det rigtigst, at jeg nu fratræder, udtaler han.

Skarp kritik

Fratrædelsen kommer altså efter en undersøgelse af Statens Serum Institut gennem et halvt år.

Kammeradvokaten, der er statens primære advokat, konkluderede, at den nu tidligere direktør og en ledende forsker har blandet deres private økonomiske interesser sammen med instituttets og været inhabile i konkrete sager.

Derudover mener Kammeradvokaten ikke, at Statens Serum Institut har fulgt reglerne for, hvordan man passer på personfølsomme oplysninger, når man forsker.

Og det er ikke hver dag, at Kammeradvokaten kommer med så skarp kritik.

- Det er meget usædvanligt, at der bliver afdækket så grove inhabilitetssager for højt placerede embedsmænd i Danmark, fortalte Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, til DR Nyheder i sidste uge.

Mads Melbye forstår ikke, hvorfor ministeriet satte gang i undersøgelsen.

- Jeg har haft en travl hverdag og begået nogle politiske fodfejl, men intet, der berettiger denne form for proces og behandling, siger han til Ritzau.