Hjertepatienter med ondt i sexlivet får sjældent rådgivning

Både mandlige og kvindelige hjertepatienter oplever birvirkninger, der påvirker sexlivet.

Patienter med hjerteproblemer har ofte problemer med sexlivet, viser en ny undersøgelse.

Hele 55 procent af de mandlige hjertepatienter i undersøgelsen oplever seksuelle problemer, mens det er 29 procent af kvinderne.

I undersøgelsen har forskere spurgt mere end 2.000 hjertepatienter til deres liv med en hjertesygdom.

Nogle tør ikke at have sex

Der er flere forskellige ting, som påvirker sexlivet, forklarer læge og forsker Lucas Rundblad fra Videncenter for Rehabilitering og Palliation.

- Noget af det, der påvirker kroppen, når man har en hjertesygdom, er kredsløbet - altså blodkarrene. Og det kan hos mænd give rejsningsproblemer og hos kvinder give nedsat fugtighed i skeden, siger han.

- Derudover er der mange, der er bekymrede for, om hjertet kan holde til den belastning, det er at have sex.

Manglende information om konsekvenser

I undersøgelsen svarer halvdelen, at de ikke fik ordentlig information og vejledning om sygdommens konsekvenser for sexlivet.

En af dem er 34-årige Michael Christiansen, som oplevede bivirkninger ved den medicin han fik. Han fik problemer med potensen.

- Lige pludselig kunne jeg ikke få rejsning eller holde den oppe. Det er frustrerende. Og især det, at jeg ikke har fået noget at vide, før jeg selv oplevede det og kom og sagde; er der noget, man kan gøre ved det?, siger han.

Sundhedspersonalet skal tage sexen op

Michael Christiansens problemer skyldtes bivirkninger ved medicinen og ikke selve hjertefejlen. Men først efter han selv søgte vejledning, fik han hjælp.

Det er ikke godt nok, mener Hjerteforeningen. Ifølge foreningen skal sundhedspersonalet blive meget bedre til at tale om sex med deres hjertepatienter.

Ifølge rådgivningsleder Hanne Balle kan sexproblemer nemlig forringe livskvaliteten for både patienten og partneren.

- Det kan jo være, de simpelthen ikke tør gøre det. Og at deres samliv bliver ødelagt på grund af, at de er angste. Der kan være mange årsager til, at man kan få problemer. Både rent fysisk, men også i forhold til det psykologiske, siger Hanne Balle.

De seksuelle problemer skyldes ofte bivirkninger fra medicinen. Men generelt skal hjertepatienter ikke være bange for at have sex, understreger Hanne Balle.

- Man siger, at hvis du kan gå op på anden etage på trapper, så kan dit hjerte også tåle at have sex, siger hun.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at seksualitet skal være den del af rehabiliteringen af hjertepatienter.

Historien kort

  • Trods Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at hjertepatienterne skal have rådgivning og hjælp til at håndtere deres liv med en hjertesygdom, så får kun et fåtal af patienterne rådgivning vedrørende deres sexliv.

  • I en undersøgelse har forskere kigget på, hvordan hjerteklapopererede og mennesker med hjerteproblemer som hjertesvigt, atrieflimmer og iskæmisk hjertesygdom opretholder et sex- og samliv.

  • Halvdelen af alle mænd og en fjerdedel af kvinderne oplever problemer med sexlivet enten af fysisk eller psykologisk art.

  • Resultaterne fra undersøgelsen viser, at sundhedsvæsenet har for lidt fokus på seksualiteten, og derfor får hjertepatienterne ikke hjælp til at håndtere deres problemer.

Kilder: REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, Statens Institut for Folkesundhed, Hjerteforeningen og Sexologisk Klinik, Rigshospitalet.

Facebook
Twitter