Hjerter skal printes i 3D

Forskere ved Aalborg Universitet arbejder på en 3D-printer, der bygger levedygtige organer til mennesker.

Amerikanske forskere har printet fuldt biologiske nerve- og blodåretransplantater. De er dog stadig et stykke vej fra at kunne printe et dueligt hjerte.

Når Jeremie Pierre Gay taler om at printe et hjerte ud, taler han ikke om et typisk klippeklistre hjerte til at hænge på juletræet. Han taler om et levende organ, der kan implanteres i et menneske.

Gay har nemlig opfundet en 3D-printer, der kan printe i forskellige materialer, og sammen med stamcelleforskere fra Aalborg Universitet arbejder han på at kunne printe med levende celler.

- Jeg tror, der vil komme et nyt bioteknologisk firma, der passer på dine stamceller. Den dag, du får brug for et nyt hjerte, vil de lave et individuelt tilpasset hjerte til dig. De kigger på, hvilke fejl dit hjerte har, reparerer det i deres software og printer et nyt ud. Derefter går du på hospitalet med dit nye, skræddersyede hjerte og får foretaget operationen, fortæller Jeremie Pierre Gay til videnskab.dk

Amerikanerne er langt fremme

Inspirationen kommer fra professor Gabor Forgacs, der leder et hold forskere på University of Missouri-Columbia i USA. De er allerede i gang med de første forsøg med 3D-printere, der kan printe med stamceller og i bogstavelig forstand bygge organer helt fra bunden.

Princippet er det samme som en almindelig blækprinter. Printeren lægger en tynd bund af såkaldt biopapir, der består af en særlig gelé, som celler kan leve i. Derefter bliver bioblækken, som består af levende celler, dråbe efter dråbe lagt ned i det tynde lag gelé.

Cellerne placeres nøje i et mønster, som forskerne har instrueret maskinen til at printe efter.

Naturen er også med

Når alle dråberne, der hver indeholder omkring 30.000 celler, er på plads, tager naturen over. Celledråberne flyder sammen, og cellerne organiserer sig selv og danner menneskeligt væv og blodårer.

Processen gentages etage på etage, indtil vævet danner en tredimensionel struktur. Til sidst opløses biopapiret, lagene fusionerer og tilbage står det færdige organ.

- Vi har printet fuldt biologiske nerve- og blodåretransplantater. Vi er tæt på at implantere stykker af blodårer i dyr, og vi har allerede gjort det med vores nervetransplantater, siger Gabor Forgacs til videnskab.dk.

Metoden bør kunne bruges til at printe et hvilket som helst organ, og da vævet dannes af patientens egne stamceller, vil kroppen med al sandsynlighed ikke frastøde det.

Men printede hjerter og andre organer ligger dog noget ude i fremtiden. Jeremie Pierre Gay tror alligevel, at det vil ske i hans levetid.

Se video om organprintere her