Hjertesyg og udvist ved en fejl: Naser venter på at komme til Danmark

Hjertesyge Naser Hosseini ved endnu ikke, hvornår han kan rejse fra Afghanistan til Danmark.

DR mødte Naser Hosseini i Kabul i begyndelsen af december 2017. Her kunne Hosseini ikke længere få sin livsnødvendige medicin.

I februar sidste år blev Naser Hosseini udvist af Danmark. Nu er han en af de syv udviste asylansøgere, der kan komme tilbage til Danmark og få sin sag afprøvet igen.

Naser Hosseini har en hjertefejl og er afhængig af medicin for at overleve - medicin han ikke kan få i Afghanistan.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) erkendte i torsdags, at der er blevet begået fejl i behandlingen af kronisk syge udlændinges sager, og at sagerne nu vil blive undersøgt igen efter den såkaldte Paposhvili-dom, som slår fast, at hvis udlændingen ikke kan få den fornødne behandling i sit hjemland, kan udlændingen ikke sendes hjem.

Ministeriet vil nu undersøge de syv sager grundigere, herblandt Naser Hosseinis.

Sag hastebehandlet på ambassade

Den 30-årige afghaner, som inden sin udvisning havde opholdt sig i Danmark siden 2010, ved ikke, hvornår han får lov til at komme tilbage til Danmark.

Han har opsøgt den danske ambassade i Kabul søndag, men ved endnu ikke, hvornår han kan komme til Danmark.

Ifølge Nina Parivash Ziari, der er co-administrator i foreningen Vores Asylbørn og kontaktperson for Naser Hosseini, er det for dårligt, at ambassaden ikke kan give ham et klart svar.

- Da han spurgte, fik han at vide, at de ringer fra ambassaden, når han må rejse, men at der kan gå en uge, 14 dage eller en måned. Det kunne de ikke sige. Det duer bare ikke. Han er en syg mand, og jeg så gerne, at han kunne komme på hospitalet, siger hun.

Men Udenrigsministeriets borgerservice afviser, at ambassaden kan handle anderledes.

- Jeg mener bestemt ikke, at ambassaden har gjort noget forkert. Den har gjort sig umage og fulgt den procedure, man normalt behandler sager på. Borgeren er mødt op, og man har hastebehandlet sagen.

- Det er en personsag, så jeg kan ikke gå i detaljer, men man har oplyst borgeren, at sagen vil blive behandlet så hurtigt som muligt. Sagen er forelagt de danske myndigheder, og så afventer ambassaden en afgørelse. Når de får svar, kontakter man borgeren igen, siger Søren Vøhtz, der er kontorchef.

Nina Parivash Ziari mener, at ambassaden afviste Naser Hosseini, da han mødte op. Men det har ikke noget på sig, fortæller Søren Vøhtz.

- Man skal have en tid for at komme til. Man kan ikke bare komme direkte ind fra gaden. Man er nødt til at få en tid af hensyn til sikkerhed og det generelle arbejde.

Blev hasteopereret i Grækenland

Hosseinis advokat i Danmark, Marianne Vølund, vil gå videre til Udlændinge- og Integrationsministeriet for at få en afklaring og for at presse på for, at sagen bliver behandlet hurtigst muligt.

- Jeg ringer til dem mandag morgen. Selvfølgelig skal de ikke sige til ham, at der kan gå en uge, 14 dage eller en måned. Det må de kunne sige mere præcist. Men fordi han har det så dårligt, skal han bare tilbage til Danmark så hurtigt som mulig, så den læge, der kender ham, kan sørge for, at han får den rigtige medicin igen.

Naser Hosseini har en medfødt hjertefejl. Under sin flugt til Europa blev han hasteopereret i Grækenland tilbage i 2007 og fik en hjerteklap udskiftet. Han har brug for konstant at tage blodfortyndende medicin for at undgå blodpropper.

En dansk læge, der har undersøgt Hosseini, har fastslået, at det vil medføre skader, der ikke kan udbedres, hvis han ikke får sin medicin, fortæller Nina Parivash Ziari. Der er tale om et livsvarigt behandlingsforløb.

- Hans helbredssituation er grunden til, at jeg presser sådan på. Han har det rigtigt dårligt, og han har i denne uge været sengeliggende og ikke kunnet trække vejret. Jeg har foretaget et overtræk på min kassekredit for at overføre nogle penge til ham, så han kunne blive undersøgt, og det viste sig, at hans INR-værdi er nede på 1,88, og den skal ligge mellem to og tre, siger hun.

Naser Hosseini har ifølge Nina Parivash Ziari tidligere haft humanitær opholdstilladelse i Danmark, men for knap et år siden blev han udvist og sendt tilbage til Afghanistan, da man skønnede, at han kunne få den fornødne behandling i sit hjemland.

DR Nyheder har efter artiklens udgivelse tilføjet en kommentar fra Borgerservice, der mener, at ambassaden har behandlet borgerens sag, som den skal.