'Hjertevenner' skal hjælpe ensomme hjertepatienter

Hjertepatienter med et netværk klarer sygdommen bedre, viser en undersøgelse.

Ensomhed påvirker både kroppens stressniveau og robusthed, og kan i sidste ende få betydning for, hvor længe man lever som hjertepatient, viser undersøgelsen.

Det er langt lettere at klare alvorlig hjertesygdom, hvis du har nogen, der hepper på dig. Sådan kan man lidt firkantet beskrive, hvad det er et netværk gør, hvis man bliver hjerteopereret.

Derfor vil Rigshospitalet nu indføre såkaldte 'heartbuddies', så hjertepatienter, der føler sig ensomme, får en særlig person tilknyttet.

Højere dødelighed

Baggrunden er en stor undersøgelse af cirka 13.000 hjertepatienters helbred, efter de var blevet udskrevet fra et af landets hjertecentre.

Patienterne skulle blandt andet svare på spørgsmål om ensomhed, og de svar blev så kombineret med personernes helbredstilstand et år efter operation.

Undersøgelsen viste, at omkring en fjerdedel følte sig ensomme, og det kan have store konsekvenser for en person med en hjertesygdom.

- De hjertepatienter, der oplevede at være ensomme, havde dobbelt så stor dødelighed efter et år, og det gælder både for kvinder og for mænd, forklarer Selina Kikkenborg Berg, sygeplejerske og professor ved hjertecenteret på Rigshospitalet og Københavns Universitet.

Påvirker kroppen

Der er flere forklaringer på hvorfor. Ofte skal hjertepatienterne ændre livsstil, hvor de begynder at spise sundere og motionere mere, og det er svært, hvis man ikke har nogen, der støtter en undervejs, forklarer Selina Kikkenborg Berg.

Men det kan ikke alene forklare den højere dødelighed.

- Teorien er, at når man er ensom, er man mindre robust til at håndtere sygdom. Man har dårligere immunforsvar, karrene trækker sig mere sammen, og der er en større stress-reaktion i kroppen.

En særlig person

Til efteråret vil Rigshospitalet derfor sætte gang i projektet HeartBuddy. Her vil man hjælpe med at finde en person i en hjertepatients netværk, som kan komme til at spille en særlig rolle.

Det kan være en kollega, et familiemedlem eller en ven, forklarer Selina Kikkenborg Berg.

- Vi vil hjælpe dem med at identificere en, der kan rykke tættere på, og som får mandat til at efterspørge sund livsstil, gå med ud at få en tur. Spise noget sund mad sammen. Ringe og spørge, hvordan det går. For det kan være rigtigt svært at lære at leve med en hjertesygdom.

Undervejs vil personen få undervisning på Rigshospitalet i, hvad en hjertesygdom er, og hvordan man motiverer folk til forandringer, tilføjer hun.

Mere robusthed

Håbet er, at de ensomme hjertepatienter får hjælp til at leve længere, siger Selina Kikkenborg Berg.

- Vi håber,de får nemmere ved at holde op med at ryge og spise mere sundt, og de får en større robusthed til at håndtere at have en hjertesygdom.

Projektet kører indtil videre i 12 måneder.

FacebookTwitter