Hjørring, demonstration og fly fra Pakistan: Heunicke udpeger tre forskellige smitteudbrud

Vi skal vænne os til at se små udbrud, uden at alarmklokkerne bimler og bamler, siger professor.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyste i dag på et pressemøde, at en person i den store Black Lives Matter-demonstration er testet positiv for coronavirus. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Der er i øjeblikket tre smitteudbrud med coronavirus i Danmark.

Sådan lyder det her til aften fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), efter at han på et pressemøde meddelte, at der er konstateret smitte hos en af de 15.000 demonstranter, der søndag den 7. juni deltog i Black Lives Matter-demonstrationen i København.

Det andet udbrud er i Hjørring kommune, der er den kommune i Danmark, hvor der indenfor den seneste uge er blevet konstateret flest nye smittetilfælde med coronavirus. Særligt et plejehjem er ramt, og to skoleklasser i kommunen er hjemsendt.

Det sidste udbrud udspringer fra et fly fra Pakistan, der landede i København lørdag den 6. juni. Efterfølgende er seks personer, der var ombord på flyet, konstateret smittet med coronavirus.

- Og nu har vi altså det her tredje i forbindelse med Black Lives Matter-demonstrationen. Det viser med al tydelighed, at epidemien stadig er i vores samfund, og det kan hurtigt gå galt. Det her er en meget smitsom sygdom, som spreder sig - selv ved en enkelt smittet, siger Magnus Heunicke.

- Derfor er det så afgørende, at vi også her i sommerperioden passer på hinanden og fortsætter med at overholde myndighedernes anbefalinger, tilføjer han.

Det er ifølge sundhedsministeren fuldstændig forventeligt, at vi ser de lokale smitteudbrud.

- Så længe vi har virus i Europa og i Danmark, vil det blusse op. Vi har at gøre med en meget, meget smitsom sygdom, siger han.

- Vi åbner samfundet så meget som muligt, men det hviler altså på, at vi allesammen gør os umage med at overholde retningslinjerne.

Ny nedlukning usandsynlig

Den faglige direktør for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, har tidligere udtalt, at han ser det som usandsynligt, at der skulle komme en anden bølge af smitte med coronavirus, der gør det nødvendigt at lave en ny nedlukning af Danmark.

Vi skal simpelthen bare vænne os til at se den her slags 'mikroudbrud', uden at det får alle alarmklokker til at ringe og sender os mentalt tilbage til 11. marts, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede landet.

Det siger Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet.

- Mange er stadig i en psykologisk tilstand, hvor de tror, der er en stor risiko for, at båndet spoles tilbage til 11. marts.

- Men det er meget usandsynligt; vi er i en helt, helt anden situation nu, hvad angår testkapacitet, opsporing, adfærd og viden omkring sygdommen, siger Søren Riis Paludan.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Det kommer på ingen måde bag på ham, at der løbende opstår den her slags udbrud på plejehjem, på skoler og hospitalsafdelinger.

- Det overrasker mig overhovedet ikke. Vi har også set små udbrud på et sygehus i Vejle og i Roskilde. Så længe coronavirus er her, vil det her være det, vi vil komme til at opleve, siger Søren Riis Paludan.

Smitteopsporingen er i gang

Alle tre udbrud er allerede i myndighedernes varetægt. Det vil sige, at Styrelsen for Patientsikkerhed er i fuld gang med at lave smitteopsporing.

Det foregår ved, at styrelsen ringer op til de personer, der er blevet testet positive. De bliver spurgt til, hvor de har befundet sig på forskellige tidspunkter, og hvem de har været i tæt kontakt med. Styrelsen ringer så de nære kontakter op, hvis den smittede har kunnet oplyse navnet på dem.

Artiklen fortsætter under grafikken.

I tilfældet med Black Lives Matter-demonstrationen, hvor der var 15.000 personer til stede over mange timer, er det dog umuligt for den smittede at nævne alle sine nære kontakter. Derfor går myndighederne bredt ud med oplysningen på et pressemøde med en opfordring til, at deltagerne lader sig teste.

Og netop smitteopsporingen er helt central for, at de mindre udbrud rundt om i landet ikke breder sig.

- Det afgørende for, om vi får en bølge nummer to, er samfundets egenskaber til at agere hurtigt. Derfor er smitteopsporingen så afgørende, siger Magnus Heunicke.

- Det er derfor, vi står her i dag. Fordi test er så afgørende sammen med, at vi naturligvis indtrængende appellerer til borgerne og siger, at det ikke er ovre, tilføjer han.

Facebook
Twitter