HK ønsker hårdere straf for sexchikane

I de få retssager, der er om sexchikane, er erstatningen latterlig lille, lyder kritikken fra HK. Den gennemsnitlige erstatning er 25.000 kroner.

HK Danmark har gennemgået de sidste syv års sager om sexchikane.

- Sexchikane er et område, hvor vi får en masse henvendelser. Men det er ikke et område, hvor vi kommer til at køre ret mange retssager.

Sådan siger Mette Kindberg, næstformand i HK Danmark.

Hun har gennemgået de sidste syv års retspraksis i sager om sexchikane i forbundet, og er nedslået over resultatet, skriver Politiken.

For der er ikke bare langt mellem sagerne - der er også alt for milde straffe, mener hun.

25.000 for sexchikane

- De retssager, vi kører, der må jeg sige, at der er en latterlig lille erstatning i forhold til det, den sexchikanerede bliver udsat for. Det gennemsnitlige beløb er 25.000 kroner - og det er jo ikke noget for at ødelægge et menneskes liv, siger hun til DR Nyheder.

Hun var i eftermiddag på vej til møde med socialminister Karen Hækkerup om, hvorvidt lovgivningen er god nok på området.

- Det er jo sådan, at den der bliver sexchikaneret, mange gange bliver indadvendt. Nogle kommer ikke tilbage til arbejdspladsen eller i arbejde overhovedet, fordi det er så skadeligt for folks selvværd, siger Mette Kindberg.

Tre henvendelser om dagen

Og selvom HK rejser mellem otte og ti sexchikanesager om året, hvor de fleste ofte løses med forlig mellem parterne, så er det ikke fordi, at der er komme mindre chikane på arbejdspladserne:

- Vi har i perioder haft tre anvendelser om dagen, men når det kommer dertil, hvor man skal til at køre en sag - også bare det, at vi henvender os til arbejdspladsen - så bliver folk meget ramt af det. Det er så tabubelagt, forklarer hun.

"Tror folk nu på mig"

Mange frygter især, hvordan kolleger, familie, venner og bekendte reagerer, når de hører om det.

- Det er usikkerheden. "Tror folk nu på mig, når jeg siger, det er sådan, det er sket", tænker de. Til sidst bliver folk så bange for, om de nu selv har været skyld i noget - og det har det ikke, slår Mette Kindberg fast.

Hun mener løsningen er hårdere straffe:

- Lige så snart straffe er strenge, så hjælper det. Man kan se det blandt andet i forhold til graviditetssager. Før var bøderne meget små, hvis man fyrede en gravid. Nu er bøderne høje og så ser vi et fald. Dermed bliver der også sendt et signal til arbejdsgiverne om, at det her er uacceptabelt, siger hun.

Facebook
Twitter