Høj smitte lukker vestegnskommuner: 'Nogen tager det ikke alvorligt - eller også forstår de det ikke'

Brøndbys borgmester og imamer har længe oplyst etniske minoriteter om corona, men nu rykker myndighederne ind med det store smittestop-apparat.

Brøndbys borgmester, Kent Max Magelund (S), siger, at kommunen har forsøgt at gøre sit til at nedbringe smitten.

Brøndby Kommune er stolt, når den lokale fodboldklub ligger i toppen af Superligaen.

Knap så stolt er man over at ligge i toppen af listen over kommuner med den højeste coronasmitte, fortæller byens borgmester, Kent Max Magelund (S).

Det samme er sket i nabokommunerne Ishøj og Vallensbæk, der ligesom Brøndby har mange beboere af anden etnisk baggrund end dansk.

- Jeg kan godt forstå, man er nødt til at lukke ned, for vi har haft en ikke så flatterende rolle, at vi har ligget i top fem hele tiden, siger Kent Max Magelund (S).

Selvom borgmesteren i et godt stykke tid har samarbejdet med nogle af kommunens imamer om at oplyse de forskellige etniske grupper om retningslinjer, isolation og coronarestriktioner, er smitten steget.

Det skyldes foruden kommunens mange indbyggere med job i servicefag og at folk lever tæt sammen i sociale boligbyggerier også kulturelle og sproglige barrierer blandt byens etniske grupper.

- Det vil jeg ikke lægge skjul på, konstaterer borgmesteren.

Han tilføjer:

- Det er svært for nogen ikke at tage det alvorligt, eller også forstår de det ikke. Men det håber jeg, at man gør nu, for det med børnene rammer os alle sammen, uanset om man er den ene etnicitet eller anden, der er det vigtigt, at vores børn kommer i skole, siger Kent Max Magelund.

Minister: Lad jer teste - jævnligt

Brøndby Kommune havde i går samlet set landets næsthøjeste incidenstal på 332 - kun overgået af Ishøj Kommune.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sagde på et pressemøde her til eftermiddag, at man lukker ned i de tre vestegnskommuner for blandt andet ikke at spolere de landsdækkende planer om at åbne mere og mere i det danske samfund.

Ifølge ministeren er problemer i disse kommuner, at smitten ikke kun er stigende inden for kommunegrænserne, men at den nu også er begyndt at brede sig på tværs af Brøndby, Vallensbæk og Ishøj.

Hans opfordring til indbyggerne i de tre vestegnskommuner lød:

- Lad jer teste, og lad jer teste jævnligt. Det er helt afgørende, at man som borger lever op til anbefalingerne fra myndighederne.

Borgmester på besøg i moskeer

Den lokale imam Can Øzr fortæller, at man i samarbejde med kommunen har gjort sit bedste for at bringe smitten ned. Det er derfor en 'trist nyhed', at det ikke er lykkes, siger han.

- Det ærgrer os. Sproget kan være en barriere i forhold til, at de her nyheder og restriktioner ikke når ud til de her mennesker. Der er en ældre generation, som kan have rigtig svært ved at forstå seneste nyt. Der prøver vi at være til hjælp både fysisk og via de sociale medier, fortæller imamen.

Vi har gjort vores ypperste for at få smittetallet ned. Generelt har der været en rigtig fin respons. Folk kan godt se, vores arbejde gavner lokalsamfundet, siger imam Can Øzr.

Borgmester Kent Max Magelund har flere gange været på besøg i komunens moskeer sammen med kommunens egne sundhedskonsulenter for at oplyse borgerne om den aktuelle sitution, spørge om folk husker at blive testet, at de skal holde afstand og gå i isolation, hvis de er smittet.

Men nu hvor de lokale tiltag ikke har virket efter hensigten, så er borgmesteren glad for, at Styrelsen for Patientsikkerhed nu har valgt at komme ud til kommunen med hele sit apparat af fagfolk og smitteopsporere.

Han har fuld tillid til de anbefalinger, som myndighederne kommer med og retter sig efter dem. Han glæder sig over, at myndighederne eksempelvis kan sende medabejdere med profesionelt udstyr ind i folks opgange for at smitteopspore.

Det var en opgave, som borgmesteren ikke turde sætte sine egne ansatte til af frygt for smitterisikoen.

- Jeg er taknemmelig for, at vi får al den hjælp. Vi får meget mere muskelkraft nu. Vi kan nu gå ind i opgangene og dele pjecer ud, der fortæller, hvad man skal gøre, hvis man er smittet.

- Styrelsen har prøvet det før og ved, hvilke knapper der kan trykkes på, så vi kan komme den her pandemi til livs. Det er jeg godt tilfreds med, siger Kent Max Magelund.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk