Høje brag og flag for ny prinsesse

Kronprinseparrets nyfødte datter fejres i morgen landet over med pomp og pragt. Traditionen foreskriver nemlig både kanonsalutter og Dannebrog i gadebilledet.

Salut fra Kronborg Slot. (Foto: Linda Henriksen © Scanpix)

En kongelig fødsel har historisk set været omgivet af traditioner og officiel markering. Nu til dags markeres en kongelig fødsel blandt andet ved, at der affyres kanonsalut, samt flages fra officielle bygninger.

Traditionerne er styret af en hovedregel som foreskriver, at hvis kronprinsessen nedkommer inden kl. 12.00, afgives salut samme dag kl. 12.00. Nedkommer kronprinsessen efter kl. 12.00, afgives skuddene den efterfølgende dag kl. 12.00.

Kronprinsesse Mary fødte i dag klokken 16:02, hvorfor der i morgen præcist klokken 12:00 vil lyde høje brag fra henholdsvis Batteriet Sixtus på Holmen i København og fra Kronborg Slot i Helsingør.

De fire kanoner, der benyttes på Batteriet Sixtus, er fra 1944 og de betjenes af Søværnets personel. De 17 kanoner, der benyttes på Kronborg Slot, er fra 1766 og 1769 og betjenes af artillerister fra Hæren.

Ved mærkedage i Kongehuset flager det officielle Danmark. Det sker også i morgen klokken 12:00, hvor Dannebrog vil vaje over officielle bygninger, færger og busser.