Høje karakterkrav bekymrer forsker og studerende

Det er på mange måder problematisk, at flere uddannelser kræver et gennemsnit over 10 for at komme ind, lyder kritikken.

33 uddannelser kræver i år et karaktergennemsnit på over 10. Det er et stigende problem, mener en forsker og formanden for de studerendes fællesråd. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

På fem år er antallet af uddannelser med et karakterkrav på over 10 mere end tredoblet.

I 2009 krævede 10 uddannelser et gennemsnit på mindst 10. I år er der hele 33 uddannelser, hvor man skal have et tocifret karaktergennemsnit.

Det er et problem, mener forsker og lektor Lene Larsen fra Roskilde Universitet(RUC). Hun vurderer, at det lægger et pres på gymnasieelever og er med til at tegne et forkert billede af kvaliteten på de eftertragtede uddannelser.

- Det er en lidt kedelig stigning, for det er med til at skabe nogle skæve forestillinger om, hvilke studier, der er de mest prestigefyldte og siger ikke noget om uddannelsernes kvalitet, siger Lene Larsen.

- Det er også med til at lægge et voldsomt pres på eleverne og øge konkurrencen i gymnasierne, hvor det er hårdt nok at gå i forvejen, siger hun.

Studerende: Meget bekymrende

I toppen af listen over uddannelser med det højeste adgangsgivende karaktergennemsnit finder man International Business på Copenhagen Business School, CBS, hvor man i år skal have 12,1 i gennemsnit for at få en af de eftertragtede pladser.

Ud af de håbefulde 1.153 ansøgere har kun 178 fået en plads på studiet efter sommerferien.

Også blandt de studerende ser man med bekymring på de høje karakterkrav.

- Det er meget bekymrende, at vi i Danmark oplever, at det for nogle kræver et snit på over 12 for at komme ind på sin drømmeuddannelse, siger Jakob Ruggaard, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd, DSF.

Rekordmange optag og rekordmange afslag

Konsekvensen er ifølge Jakob Ruggaard, at det er en bestemt type studerende, der er dygtig til nogle bestemte ting, som kommer ind på de mest populære uddannelser.

- Det er et problem, for uddannelse skal være noget, der er tilgængeligt for hele den danske befolkning og være med til at gøre os unge dygtigere inden for det, vi er bedst og mest motiverede til, siger han.

I alt er lidt over 64.000 unge blevet optaget på en uddannelse, mens omkring 21.000 har fået afslag på en plads.

Begge tal er det højeste nogensinde.

Facebook
Twitter