Højere bøder for piratfester: 4.000 kroner for at deltage - 10.000 for at arrangere

Justitsministeren varsler strengere bødestraf for at overtræde forsamlingsforbuddet.

Det skal være ekstra dyrt at gå til piratfest fremover, mener justitsminister Nick Hækkerup (S). (Arkivfoto)

Det skal være langt dyrere at arrangere og deltage i piratfester, hvor forsamlingsforbuddet på 50 personer overskrides.

Det er der bred enighed om på tværs af folketingssalen. Og nu har justitsminister Nick Hækkerup (S) sat tal på, hvor store bøderne skal være.

Indtil nu har en deltager i en piratfest fået en bøde på 2.500 kroner. Det samme har en privat arrangør.

Nu skal det koste 4.000 kroner for deltageren, mens arrangøren skal sidestilles med en erhvervsdrivende som for eksempel diskoteker. Så koster det 10.000 kroner første gang, man bliver grebet i at arrangere sådan en fest, og sker det igen, vil det blive dyrere.

- Det er en rimelig seriøs straf at få, og det er jo typisk unge mennesker, der deltager i disse fester. 4.000 kroner er meget i et SU-budget, siger Nick Hækkerup.

De svage betaler prisen

De større bøder bliver en realitet, hvis Rigsadvokaten ved en række prøvesager kan overbevise domstolene om, at straffene skal hæves.

- Det er for at markere, at det er det her, der skaber fare for, at vi ikke kan holde styr på covid-19, og at vi risikerer, at nogle af dem, der er sårbare i vores samfund, kommer til at lide rigtig meget og potentielt dø af det, siger Nick Hækkerup (S).

De nye tiltag trådte i kraft i går. Så er man blevet anholdt i nattens løb i forbindelse med en piratfest, risikerer man at blive en del af de prøvesager, hvor straffene kan blive en del højere end hidtil.

Udover at hæve straffen forhandler partierne lige nu om en ny epidemilov. Her håber Nick Hækkerup at få skrevet højere bødestraffe for overtrædelse af forsamlingsforbuddet ind i lovteksten. De endelige beløb afhænger af, hvad partierne bliver enige om.