Højeste UV-stråling i 19 år: Tag dine forholdsregler mod solens skadelige stråler

Selv i skyggen bliver din hud bombarderet, advarer ekspert.

- Skal man være udenfor i mere end 15-20 minutter og selv i skyggen, så skal man tage sine forholdsregler. Det vil sige solcreme, en god hat eller løs bluse, der dækker noget af huden, lyder rådet fra Kræftens Bekæmpelse. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Kigger du mod himlen i dag, er den mange steder grå. Et særsyn denne sommer, og i morgen lover vejrguderne atter solskin.

Den danske sommer er i år ikke alene den varmeste og solrigeste længe - nu viser nye tal fra Danmarks Meteorolgiske Institut (DMI) også, at den potentielt skadelige, ultraviolette indstråling fra solen i år er den største målt i 19 år.

Det betyder, at man selv ikke under en parasol i skyggen kan vide sig sikker, lyder advarslen fra Kræftens Bekæmpelse.

- Når man sidder i skyggen, får man stadig ultraviolet stråling fra solen. Det er primært midt på sommeren og ved middagstid, at det er et problem. Det er simpelthen stråling, der fra omgivelserne reflekteres ind i skyggen, så der skal man også huske solcreme og dækkende tøj, siger Christine Behrens fra Trygfonden og Kræftens Bekæmpelses solkampagne.

Måler UV-stråling hver dag

Den ultraviolette (UV) stråling er kortbølget lys fra solen. Det er UV-strålerne, der i for store mængder giver solskoldninger på huden. Strålerne er inddelt i flere typer, og særligt UV-B og UV-C er skadelige og kan forårsage hudkræft.

De skadelige stråler bliver delvist blokeret af ozonlaget cirka 20 kilometer over jorden. Alt efter årstid, ozonlagets tykkelse samt mængden af solskinstimer trænger en varierende del af strålerne dog igennem.

DMI måler hver dag året rundt UV-strålingen, der registreres i den såkaldte energi-enhed ‘joule’ per kvadratmeter per dag.

Den gode sommer i år er tydelig i statistikken. Registreringerne viser nemlig, at den samlede bestråling i det udvalgte tidsinterval - hele juni samt de tre første dage i juli - i år er den kraftigste i hele perioden fra år 2000 og til i dag.

Sagt med andre ord: De seneste 19 år er din hud ikke blevet udsat for lige så mange skadelige, ultraviolette stråler, som den bliver i år.

- Numerisk er det den største stråling i 19 år. UV-strålingen er dog kun få procent større end i 2005 og 2006, hvor vi også registrerede et højt niveau, siger seniorforsker Nis Jepsen fra DMI, der ud fra registreringerne ikke kan konkludere, om det høje niveau skyldes klimaforandringer.

Opfordrer til omtanke

Hos Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens Solkampagne opfordrer man alle til at være opmærksomme på, at den rekordstore bestråling uden problemer finder vej til din hud - selv hvis du opholder dig i skyggen.

En stor del af strålingen kommer nemlig ikke lodret oppe fra og ned, men rammer dig fra uventet kant.

- Meget af strålingen kommer direkte fra solen, men noget af strålingen bliver spredt på vej gennem atmosfæren og kommer derfor ikke nødvendigvis direkte oppefra, men mere flydende ind fra siden, siger Christine Behrens fra Solkampagnen.

Dertil kommer de stråler, der reflekteres via omgivelserne. Her skal man særligt være opmærksom, hvis man opholder sig i nærheden af vand, sand og beton.

- Skal man være udenfor i mere end 15-20 minutter og selv i skyggen, så skal man tage sine forholdsregler. Det vil sige solcreme, en god hat eller løs bluse, der dækker noget af huden, siger Christine Behrens, seniorprojektleder i Solkampagnen, som Kræftens Bekæmpelse samt Trygfonden står for.

DR Vejret sender i de kommende fire uger vejrudsigt fra kendte og ukendte steder på Margueritruten. Denne uge besøger ‘Vores sommervejr’ Nordjylland. Torsdag går turen til Hals nord for Aalborg.

Facebook
Twitter