Højesteret: Camilla Broe får ingen erstatning

Højesteret har netop afgjort, at Camilla Broe ikke får erstatning for udlevering til USA i forbindelse med narkosag.

Camilla Broe får ingen erstatning for at være blevet udleveret til USA. Det har Højesteret afgjort. (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)

Der bliver ingen erstatning til Camilla Broe. Det har Højesteret netop afgjort.

Dermed stadfæster Højesteret dommen fra Østre Landsret, der ligeledes mente at Camilla Broe ikke skulle have erstatning. Landsretten begrundede afgørelsen med, at hun ifølge dommerne selv er skyld i at have siddet varetægtsfængslet i sagen.

I byretten fik Camilla Broe tilkendt en erstatning fra staten på omkring 700.000 kroner for at være blevet udleveret til USA i en forældet narkosag, samt for at have siddet varetægtsfængslet.

Legitim udlevering

Baggrunden for Højesterets dom er, ifølge DR's retskorrespondent Claus Buhr, at retten vurderer, at Camilla Broe ikke blev udleveret på et illegitimt grundlag.

- Højesteret har vurderet, at udleveringen af Camilla Broe skete i overensstemmelse med dansk lov. Og om hun blev dømt eller ej, er ikke den danske stats ansvar, siger Claus Buhr, der var til stede i Højesteret ved domsafsigelsen.

Dermed har Højesteret ikke som landsretten fokuseret på, hvorvidt Camilla Broe selv havde et ansvar for udleveringen igennem et udsagn fremsat under et grundlovsforhør.

Landsretten fokuserede i sin dom på, at Camilla Broe i et grundlovsforhør havde sagt, at hun købte tøj til en kvinde, som hun kunne formode var narkokurér.

Første sag om udlevering

Camilla Broe-sagen handler om, hvorvidt det var i orden at Danmark udleverede Camilla Broe til USA i 2009.

Udleveringen skete, efter den daværende V-K regering i 2002 i kølvandet på 11. september gjorde det muligt at udlevere danskere til udlandet i sager af særlig grov kriminalitet.

Det skete igennem vedtagelsen af en ny antiterror-lovpakke.

Sagen er speciel, fordi det var første gang, at Danmark udleverede én af sine egne statsborgere til USA på baggrund af antiterror-lovpakken.

USA krævede Camilla Broe udleveret til USA, fordi de mistænkte hende i en større narkosag. Camilla Broe blev løsladt igen, fordi sagen var forældet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk