Højesteret: Claus Hjort brød loven

Højesteret har underkendt beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, da han i 2004 nedsatte erstatningen for manglende ansættelsesbeviser. Nu laver ministeren reglerne om.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen havde ikke hjemmel til at sænke erstatninger. (Arkivbillede) (Foto: Peter Elmholt © Scanpix)

Det var ulovligt, da beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i 2004 nedsatte erstatningen for manglende ansættelsesbeviser. Det fastslår Højesteret i en meget klar afgørelse, og nu ændrer ministeriet reglerne.

Udover den nedsatte erstatning, var det også ulovligt, at ministeren ved samme lejlighed bestemte, at de nye erstatninger skulle gælde for samtlige uafgjorte sager i systemet. Ministeren lavede altså lovgivning med tilbagevirkende kraft, skriver Ritzaus Bureau.

To bekendtgørelser

I løbet af 2004 lavede beskæftigelsesministeren to bekendtgørelser, der nedsatte niveauet for erstatninger til lønmodtagere med mangelfulde ansættelsesbeviser fra mellem 5.000 og 10.000 kroner til en godtgørelse på 1000 kroner - og det hele med tilbagevirkende kraft i forhold til de uafgjorte sager.

Men Højesteretsdommen slår fast, at ministeren ikke havde hjemmel i loven, og at ministerens to bekendtgørelser var i strid med loven og dens intentioner.

HK tilfreds

Det er fagforbundet HK, der har ført sagen for et medlem. HK's næstformand Mette Kindberg siger om dommen:

- Sagen viser klart, at ministeren gik langt over stregen, da han udstedte sine to bekendtgørelser. Han lyttede kun til vennerne i Dansk Arbejdsgiverforening og hørte overhovedet ikke, hvad fagbevægelsen sagde, siger hun.

Ministeriet laver reglerne om

Beskæftigelsesministeriet ændrer snarest de to bekendtgørelser det handler om.

- Vi tager dommen til efterretning. Nu må vi så læse præmisserne for dommen grundigt i de kommende dage. Det er jo en 7-0 afgørelse, så den er meget klar, sagde Claus Hjort Frederiksen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter