Højesteret frifinder mand, der smed fodlænke og gik

Man kan ikke straffe en mand, der afsoner med fodlænke, men smider den og går. Det fremgår af en netop afsagt Højesteretsdom.

- Det får den betydning, at hvis man fremover vil straffe folk for at forlade deres hjem mens de afsoner med fodlænke, så skal Folketinget lave reglerne om, siger forsvarer Mikael Skjødt. (© DR)

Højesteret har netop frifundet en mand, der var idømt 30 dages ekstra straf, fordi han i forbindelse med en afsoning med fodlænke, fjernede fodlænken og forlod sit hjem.

Højesteret mener ikke, at det fremgår tydeligt nok af straffeloven, at man kunne blive straffet for at fjerne sin fodlænke og gå sin vej.

Sagen drejer sig om en 41-årig mand fra Sydjylland, som fjernede sin fodlænke og forlod hjemmet. Han troede selv, at smutturen ud i det fri udelukkende betød, at de sidste ti dage skulle afsones i fængslet.

Forsvarer rigtig glad

I stedet fik han 30 dage ekstra i fængsel for flugtforsøg, og det mener hans forsvarer, advokat Mikael Skjødt, ikke er i orden.

Det er Højesteret nu enig med ham i.

- Jeg er rigtig glad og tilfreds på min klients vegne. Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at Højesteret slår fast, at når man vil straffe nogen for overtrædelse af straffeloven, så skal det stå tydeligt i loven, og så er det ikke tilstrækkeligt, at man nævner det i forarbejderne i en helt anden lov end straffeloven, siger advokat Mikael Skjødt til DR Nyheder.

- Det får den betydning, at hvis man fremover vil straffe folk for at forlade deres hjem mens de afsoner med fodlænke, så skal Folketinget lave reglerne om. Det får også den konsekvens, at de folk, der allerede er dømt har afsonet nogle ugyldige domme, og de personer skal nu have erstatning, mener Mikael Skjødt.

Facebook
Twitter