Højesteret skal fælde dom i historisk rygersag

Sagen har været over ti år undervejs. Nu det retslige slagsmål mellem en tidligere ryger og cigaretgiganten Skandinavisk Tobakskompagni endelig afgjort.

Allan Lykke Jensen har ført en sag mod Skandinavisk Tobakskompagni siden 2003. (© DR)

Har Skandinavisk Tobakskompagni manipuleret med Prince-cigaretterne for at gøre rygerne mere afhængige?

Det er det spørgsmål, som Højesteret torsdag skal afgøre i den historiske retssag mellem tobakskompagniet og eks-rygeren Allan Lykke Jensen, som har kørt i over ti år.

I 2012 ankede Allan Lykke Jensen en dom fra Østre Landsret, hvor tobaksgiganten blev frikendt for skyld, lige så vel som kravet om erstatning til Lykke Jensen blev afvist.

Torsdag afgør Højesteret så, om cigaretproducenten kan holdes ansvarlig for Lykke Jensens afhængighed af tobak og de mén, hans mangeårige rygning har givet ham.

Anklager om snyd og skjulte stoffer

Anklagen mod tobaksvirksomheden går på, at de har tilsat en række afhængighedsskabende stoffer under fremstillingen af cigaretterne, samt at have snydt med deres målemaskiner, så han på den måde har indtaget mere tjære og nikotin, end der stod på cigaretpakkerens deklaration.

Allan Lykke Jensen var ryger i næsten 50 år, inden han i 2003 anlagde sag mod Skandinavisk Tobakskompagni.

I december 2011 besluttede Østre Landsret så, at Allan Lykke Jensen ikke kunne få erstatning for de skader, han havde pådraget sig ved at ryge Prince-cigaretter gennem en lang årrække.

Ankesag og ny advokat

I første omgang førtes sagen af advokat Anker Laden-Andersen. I starten af 2012 ankede Lykke Jensen til Højesteret, denne gang med advokat Karsten Høj ved roret.

- Der kan rejses kritik af dommens juridiske grundlag, og det samme gælder de bevisvurderinger, der er foretaget for at nå til det frifindende resultat, skrev Allan Lykke Jensens advokat Karsten Høj i en pressemeddelelse på daværende tidspunkt.

Allan Lykke Jensen krævede oprindeligt 53.000 kroner i erstatning. På grund af sagens principielle karakter har han fået fri proces til retssagen. Det vil sige, at han ikke blandt andet skal betale advokatsalær. I stedet dækker staten sagsomkostningerne.

Torsdag afsiges der dom i sagen. Dommen falder klokken 12.00 i Højesteret.