Højforræderi, trusler og nu frifindelse og lettelse i dukkesag: 'Ikke meget at rafle om'

Tre mænd er i dag blevet frifundet ved Retten på Frederiksberg for trusler mod statsminister Mette Frederiksen (S).

- Det er en stor dag for ytringsfriheden, udtaler Carsten Nicolaisen.

Hvad der i første omgang startede som en sag om muligt højforræderi, nåede i dag et foreløbigt punktum.

Sagen handlede om en dukke, der blev hængt op i forbindelse med en Men in Black-demonstration, med et skilt, hvor der blandt andet stod: "Hun må og skal aflives!".

De tre tiltalte har forklaret, at det var en henvisning til aflivningen af danske mink. Den udlægning var Retten på Frederiksberg enig i, og det udløser lettelse hos de tre mænd.

- Det var en tung sten, der faldt fra mit hjerte, beskriver 34-årige Dennis Nielsen øjeblikket, da dommeren læste afgørelsen op i retten.

- Det har været lidt tungt at komme igennem, men nu er vi her. Heldigvis.

Sådan så dukken ud. Mændene var anklaget for trusler ved at have hængt dukken op i en lygtepæl - ikke for at have sat ild til den. (Foto: Mathias Svold © Ritzau Scanpix)

Samme toner kommer fra den 32-årige tatovør Carsten Nicolaisen, der kalder dagen en "glædelig dag".

- Det er en stor dag for ytringsfriheden, og jeg har fra start haft stor tiltro til vores retssystem.

- Hvis man kigger på hele sagens kerne og sammenhængen, så synes jeg, at der ikke var så meget at rafle om. Men igen, alle kan nok føle sig stødt over noget. Vi kan handle ud fra følelser, men vi bliver nødt til tro på vores retssystem.

Dennis Nielsen stemmer i:

- Jeg håbede på at blive frifundet og troede på det. Jeg havde hele tiden tænkt, at det nok skulle ende retfærdigt før eller siden.

Retten understregede, at der var tale om en konkret vurdering, og at samme ytring under andre omstændigheder godt kunne være strafbar.

Alvorlig sigtelse blev droppet

Demonstrationen fandt sted 23. januar sidste år, da coronapandemien var på sit højeste. Dagen efter blev de tre personer anholdt og senere varetægtsfængslet.

I første omgang blev de sigtet efter den sjældne og alvorlige paragraf 113 i straffeloven, som har en strafferamme på op til 16 års fængsel.

Mændene nåede at sidde varetægtsfængslet. "Det er jo ikke rart for nogen som helst at sidde derinde," siger Dennis Nielsen.

Paragraffen handler om at ville angribe regeringen eller true den til at ændre politik.

Den del af sigtelsen blev dog droppet i august sidste år, og siden blev de tre sigtet for trusler mod statsministeren.

Mændene nåede at sidde varetægtsfængslet i cirka to måneder.

14 dages venten

Fra anklagemyndigheden mødte specialanklager Søren Harbo. Han skal nu hjem og nærlæse dommen, inden der vil blive taget stilling til, om statsadvokaten vil anke til landsretten.

- Min reaktion er, at det her er en meget, meget grundig dom.

- Vi skal nu kigge på, hvor grænsen går ved, hvornår noget er en trussel, og hvornår noget ikke er, har Søren Harbo forklaret.

Fristen er 14 dage, og før den er gået, vil hverken Dennis Nielsen eller Carsten Nicolaisen ånde helt lettet op.

- Det er nok lige 14 dage, hvor man nok lige render og tænker, at det kan være, man skal en tur i retten igen, siger Dennis Nielsen.