Højtuddannede udlændinge arbejder i Danmark for 16 kroner i timen

Højtuddannede udlændinge på greencard-ordning presses ud i job, hvor de får helt ned til 16 kroner i timen. Fagforening kalder det slavelignende forhold.

12 timers arbejdsdage syv dage om ugen og en løn helt ned til 16 kroner i timen.

Sådan ser livet ud for en række af de højtuddannede indvandrere, som Danmark hvert år vurderer egnede til at finde job her i landet.

Ussel løn i spillehalDR Nyheder har gennem en måned fulgt ph.d. i filosofi, Saeed Ur Rehman via blandt andet GPS for at dokumentere hans lave timeløn.

Siden han kom til Danmark på greencard-ordningen i maj, har han arbejdet for ussel løn i spillerhaller og kiosker:

- Jeg kan regne ud, at min timeløn er 16 kroner den seneste måned. Men det er det eneste job, jeg har kunnet få, siger Saeed Ur Rehman.

Hver fjerde får mindre end 60 kr Planen er ellers, at de højtuddannede greencard-indehavere skal søge arbejde, der matcher deres kvalifikationer. Men det er svært at finde, fortæller de.

Over 80 procent af de udlændinge, der er i Danmark på greencard-ordningen har arbejdet ufaglært hovedsageligt i kiosker, restauranter eller rengøringsselskaber.

Det viser en rundspørge blandt 149 greencard-indehavere, som DR Nyheder har haft kontakt med via en Facebook-gruppe.

De højtuddannede udlændinge bliver desuden ofte underbetalt. En ud af fire (27 procent) svarer nemlig, at de ligesom Saeed Ur Rehman arbejder til en løn på under 60 kroner i timen.

Og blandt ti greencard-indehavere, som DR Nyheder har interviewet, ligger lønnen lige så lavt:

- Jeg får nok 35 kroner i timen i den kiosk, hvor jeg er nu. Men der, hvor jeg var før, fik jeg slet ikke min løn. Efter en måneds arbejde blev jeg bare fyret, fortæller en af greencard-indehaverne. Han ønsker at være anonym, da han frygter for repressalier fra sin tidligere chef.

Nemme at udnytte

De kloge udlændinge har i manges tilfælde ikke noget valg. De jobs, de troede ventede på dem i Danmark, er nemlig svære at få øje på, siger de.

I stedet havner de i favnen på kiosker, spillehaller og rengøringsfirmaer, der har fundet fidusen i at ansætte dem.

- De er desperate og sårbare. Mange har lånt penge for at komme hertil, og når de ikke kan få job og ikke har krav på sociale ydelser, må de tage, hvad de kan få for at kunne købe mad og have en seng at sove i, siger Søren Heisel, forbundssekretær i 3F. Han ønsker greencard-ordningen ændret.

- Der er jo nærmest tale om slavelignende forhold, og det er kedeligt, at Danmark sætter folk i den situation. Deres desperation er ekstremt nem at udnytte, siger han.

Løn er ikke mit bord

På Christiansborg kalder formand for Beskæftigelsesudvalget, Lennart Damsbo-Andersen (S), situationen for ulykkelig, og han erkender, at ordningen ikke fungerer, som den skal. Men han mener ikke, at det er Folketingets ansvar at blande sig i lønforhold.

- Løn er jo ikke noget, vi beslutter i Folketinget. Så når de først er her og har lov til at arbejde her, er det fagforeningerne, der skal sikre deres arbejdsforhold, siger han.

Greencard-ordningen skal reformeres til foråret.

Se 21 Søndags indslag om ordningen øverst.