Hør lyden: Her spørger politiet om hjemløse Daniel er grønlænder

Der gik omkring 40 minutter før politiet nåede frem til en livløs mand, der døde på en metrostation. I alarmopkaldet spurgte de et vidne om han var grønlænder.

Det var en kold efterårsdag på Amager, at skolelæreren Kirstine Løvdal Nielsen fandt en hjemløs grønlænder, der lå livløs ved en metrostation. Det var 33-årige Daniel.

Kort tid efter afgik han ved døden, men hele forløbet har været speget. Myndighederne reagerede langsomt, og politiet har fortalt usandheder.

Ringede straks efter hjælp

Kirstine Løvdal Nielsen ringede hurtigt til politiet i håb om, de ville sende hjælp. På dette tidspunkt var der fortsat livstegn fra Daniel.

Da hun talte med politiet, spurgte de hende om manden var dansk eller grønlandsk. Herefter sagde de, at de ville sende en patruljevogn, men først efter flere opkald ankom de til stedet - omkring 40 minutter efter Kirstine Løvdal Nielsen første gang ringede.

Senere tilkaldte politiet en ambulance, der erklærede Daniel død.

Er han dansk eller grønlænder?Kirstine Løvdal Nielsen undrer sig over, hvorfor politiet mente, det var relevant at vide om manden var grønlænder.

Politiet har indtil nu påstået, at det var Kirstine Løvdal Nielsen selv, der gav dem oplysningen om at manden var grønlandsk - men det beviser en lydfil nu ikke var sandt.

På lydfilen kan man høre betjenten spørge:

- Hvad er han? Dansk eller grønlænder, eller hvad er han? Eller sådan?

Beklager 'kommunikationsfejl'

Politiet erkender, at de ikke har givet rigtige oplysninger i sagen, men siger, det ikke har været bevidst:

- Det er en kommunikationsfejl. Vi beklager rigtig dybt, vi er kommet med de her urigtige oplysninger, siger Peter Dahl, der er politiinspektør i Københavns Politi.

Han forklarer, at operatøren spurgte om manden var grønlænder, for at få et signalement.

- Men jeg kan i bagklogskabens lys godt se, at det ikke var en relevant oplysning, siger Peter Dahl.

Føler mig naiv

Kirstine Løvdal Nielsen er lettet over at sandheden er kommet frem. Men er stadig skuffet over politiets håndtering af sagen:

- Jeg føler, jeg blev fremstillet som løgnagtig, siger hun.

- Jeg føler mig lidt naiv over at tro, at når man ringer til politiet, så vil de hjælpe. For det er ikke den oplevelse jeg har.

Politiet undersøger fortsat sagen for at finde ud af, præcis hvad der er foregået.

Hør lydoptagelsen af Kirstine Løvdal Nielsens samtale med politiet i videoen over artiklen.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:549722996187a20b10d66e0c

FacebookTwitter