Hoftesag: Dansk EU-formandskab må på banen

Gigtforeningen opfordrer Danmark som EU-formand til at stramme reglerne yderligere i sagen om dårlige hofteproteser.

Der er hård kritik fra patienter og læger efter skandalen om de farlige hofter.

Medicinsk udstyr som brystimplantater og hofteproteser kan blive godkendt, uden at det er afprøvet først, og det kan ligeledes få EU's kvalitetsstempel CE-mærket, hvis det ligner noget, der allerede er på markedet.

Og det er ikke godt nok, lyder det fra Gigtforeningen, der efter den seneste uges afsløringer om farlige hofteproteser frygter for sine hofteoererede medlemmer.

- Vi ønsker de samme skrappe procedurer, som lægemidler udsættes for. Her skal produkterne jo være testede, og man skal beskrive bivirkningerne. Det er ikke tilfældet med medicinsk udstyr, siger Lene Witte, formand i Gigtforeningen, til DR Nyheder.

Danmark bør gå forrest

Hun vil derfor have sagen op på EU-niveau, og det danske formandskab bør gå forrest, lyder det.

- Det er fabrikanterne selv, der tager ansvaret, og de bliver deres egne kontrollerer - de regler, der er nu tilgodeser fabrikanterne og ikke patienterne. Derfor opfordrer vi til, at Danmark som formandsland sætter det på EU's dagsorden, når man holder topmøde i Horsens i april, så vi får skrappere regler, og vi kan sikre os, at implantater ikke forgifter os på denne måde, siger Lene Witte.

Facebook
Twitter