Højesteret giver eksbokser forvaring for voldtægter

Tre retsinstanser er enige om, at Lars Lund Jensen er så farlig, at han skal spærres inde på ubestemt tid.

Tidligere prof-bokser Lars Lund Jensen har en grim historik om mishandling og voldtægt at kvinder gennem 30 år. (Foto: BRIAN RASMUSSEN © Scanpix)

Gennem de seneste 30 år er den tidligere professionelle bokser Lars Lund Jensen igen og igen blevet straffet i sager om vold og voldtægter mod kvinder.

Blandt andet derfor har Højesteret i dag valgt at idømme den 55-årige forvaring.

Det betyder, at manden menes at være så farlig, at indespærring på ubestemt tid er påkrævet for at undgå ny kriminalitet.

Højesterets afgørelse om forvaring er en gentagelse af de domme, som først by- og siden landsretten tidligere har afsagt i sagen.

Den tidligere boksers seneste forbrydelse, der nu udløser forvaring, gik ud over en kvinde, som han i en periode havde boet hos.

En aften overfaldt han kvinden og slog og sparkede hende. Ved to andre hændelser blev hun voldtaget.

Efter forholdet sluttede, blev Lars Lund Jensen ved med at chikanere kvinden. Han begik indbrud i hendes hus og sendte trusler til hende.

På den måde føjede han endnu et kapitel til en grim historik om mishandling og voldtægt af kvinder deriblandt tidligere kærester og samlevere.

Også i 2012 forsøgte anklagemyndigheden at få Lars Lund Jensen dømt til forvaring. Den sag handlede også om vold mod en kvinde.

Dengang afviste Retten i Horsens, og Lars Lund Jensen fik i stedet to år og seks måneders fængsel. I den sag udsatte han blandt andet en kvinde for vold, mens hun var lænket til vandtilførslen til et toilet.

Straf bygger på mentalerklæring

Som begrundelse for forvaringsdommen peger de fem dommere i Højesteret blandt andet på en retspsykiatrisk erklæring.

Heri konstaterer psykiaterne, at eksbokseren med stor sandsynlighed er seksuelt afvigende med et behov for at dominere kvinder og for at afreagere på "indre spændingstilstande" gennem voldtægt.

- Retslægerådet har udtalt, (...) at anvendelse af forvaring i stedet for fængsel er påkrævet for at forebygge denne fare, konstaterer Højesteret og stadfæster herefter landsrettens afgørelse.

Sammen med fængsel på livstid er forvaring den eneste mulighed for, at ikke-sindssyge kriminelle kan spærres inde på ubestemt tid.

Den seneste opgørelse over forvaringsdømte viser, at de gennemsnitligt sidder 14 år og syv måneder. Ligesom livstidsdomme kan afsoningstiden dog variere betragteligt.

Lars Lund Jensen blev europamester i sin vægtklasse som professionel bokser tilbage i 1988.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter