Højesteret: Nej til at mistænkte må se materiale i udbyttesag

Par i London fik beslaglagt ejendomme og penge, og de må ikke se politiets materiale.

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen, chef for Bagmandspolitiet, har fået Højesterets accept af, at to mistænkte ikke skal se politiets materiale. (Foto: Liselotte Sabroe og Keld Navntoft © Ritzau Scanpix)

Et ægtepar bosat i London må ikke se Bagmandspolitiets materiale i den store sag om bedrageri med udbetaling af udbytteskat, som de er sigtet i.

Det har tre dommere i Højesteret bestemt i en kendelse, som afslår ønsket fra parrets danske forsvarer, advokat Henrik Stagetorn.

Det vil være betænkeligt, hvis parret og deres advokater i Storbritannien og Tyskland får udleveret papirerne, mener dommerne.

Bagmandspolitiet har advaret om risikoen for, at der vil ske en ukontrolleret spredning af politiets materiale. Det er ikke godt nok, at de udenlandske advokater har tilbudt at underskrive en erklæring om, at de ikke vil videregive oplysningerne.

Retten i Lyngby beslaglagde i sommeren 2017 ejendomme, biler og penge, som tilhører parret, og det er i forbindelse med en kamp mod beslaglæggelsen, at de vil se politiets papirer.

- Det er svært at imødegå materiale, når man ikke må se det, har Henrik Stagetorn tidligere sagt.

Højesteret har i afgørelsen fastslået, at parrets menneskerettigheder ikke krænkes.

Manden påstås at have spillet en væsentlig rolle, da blandt andet amerikanske og malaysiske pensionskasser angiveligt førte skattevæsenet bag lyset og uberettiget fik udbetalt refusion for udbytteskat.

I alt er statskassen blevet lænset for 12,7 milliarder kroner, mener myndighederne.

/ritzau/

Facebook
Twitter