’Hold din kæft, eller jeg smadrer dig med en brændende bus uden hjul’: 22-årige Kennie har tourette

Kennie Frederiksen kan ikke altid styre sine ord og bevægelser.

Kan du forestille dig, at du slår hovedet tilbage, ruller med øjnene og råber 'piksalat', ’hold din kæft', eller 'jeg smadrer dig med en brændende bus uden hjul’ eller ’flyt dig, din fede perker!' Uden at ville det?

Sådan er livet for mennesker med tourette, der er en psykisk forstyrrelse i hjernen. En af dem er 22-årige Kennie Frederiksen fra Brønderslev.

Han medvirker i tv-programmet ’Anderledes som mig – Tourette’, som sendes på DR1. Her mødes han over flere dage med fire andre unge, der også har tourette.

Fra brummen til grimme ord

Kennies tourette har ændret sig de seneste måneder fra bevægelser med lyde og enkelte ord til grimme ord i hele sætninger og stadigvæk bevægelser, fortæller han:

- Tidligere var det pivelyde, brummen og syngen. Nu er det meget grimme ord i hele sætninger. Det er til tider upraktisk, fordi jeg ikke kan styre, hvilke ord der kommer ud af min mund.

Det gør, at mennesker, der ikke kender Kennie, stirrer på ham, når han kører i tog, er på café eller sidder og snakker med en person.

Når det sker, siger han det til dem:

- Hvis du ikke ved det, så har jeg tourette. Den gør, at jeg siger grimme ting og ikke kan styre mine bevægelser. Du må gerne spørge mig. Og jeg synes, at du skal gå hjem at google tourette.

Helt anderledes er det, når Kennie er er sammen med venner, familie og andre, som han kender:

- Så tager jeg det helt roligt. Vi kan grine, dele oplevelsen, og det er trygt. Det er lettere at dele oplevelsen med en ven.

Slut med at få skæld ud

Kennie fik diagnosen tourette i 16-årsalderen, kort før han gik ud af folkeskolen. Han husker tydeligt samtalen med lægen:

- Lige hvor børnelægen giver mig diagnosen og siger til min mor og mig: ’så er det slut med at sige, at Kennie har dårlige vaner og skælde ham ud for det’.

- Der smilede jeg, og det var lige det, jeg havde brug for at høre. Jeg fik svar på en masse spørgsmål. Og jeg fik en forklaring på min tics (ufrivillige lyde og bevægelser).

Kennie husker, at han har haft tics, siden han var cirka 12 år gammel.

Det, som har fyldt mest, er, at touretten er kronisk:

- I begyndelsen troede jeg, at medicin kunne behandle min tourette. Derfor var det en ordentlig mavepuster at få at vide, at jeg skal leve med touretten resten af mit liv.

-Det er ok at kigge på mig, når jeg tics'er med grimme ord og bevægelser, siger Kennie der opfordrer folk til at spørge 'hvad sker der?' (Foto: Dr © dr)

Mega svært at skjule tourette

Han har tidligere har forsøgt at skjule sine tics:

- Jeg har skjult mine tics, fordi jeg ikke vil føle mig udenfor og dømmes på dem. Man kan ikke skjule sin tourette. Det er mega energikrævende, og det tager mange kræfter at forsøge at skjule den.

- Når jeg bare tics'er, så bruger jeg ikke nær så mange kræfter som ved at forsøge at skjule dem. Det kan jeg især mærke om aftenen, hvor jeg både har mere energi og er mere glad.

Kennie Frederiksen bor i lejlighed i Brønderslev. Hans drøm er at læse til robotingeniør. (Foto: Dr © dr)

Nu prøver Kennie i stedet at være ligeglad og have sin tourette med sig:

- Det har flyttet mig at se, hvordan Stine fra tv-programmet er ligeglad med, at folk kigger på hende, når hun råber ’jeg har en kat i lommen'. Det inspirerer mig, at hun kan hvile så meget i sig selv.

- Mit mål er bare at tics'e, hvis det er mit behov - i stedet for at forsøge at skjule dem.

Kennie har desuden nogle små afledningsmanøvrer. I toget tager han for eksempel headset på for at undgå at sidde og råbe, og på HF tager han fem minutters pause, hvor han går ud for sig selv og ’tic’ser’

Touretten skal ikke stoppe mig

Kennie har i år haft en bostøtte tre timer om ugen. Det er en person, som hjælper ham med at planlægge og strukturere hans hverdag og se på, hvordan han kan nå sine mål om uddannelse.

Sygdommen har tidligere forhindret Kennie i at gøre gymnasiet færdigt. Sådan er det ikke længere:

- Det er en kamp. For mig har det været svært at opgive gymnasiet og i stedet at læse HF enkeltfag. Det er hårdt. Skolen har mange gange været svær for mig.

- Sygdommen har tidligere gjort, at jeg ikke kunne fremlægge en opgave i gymnasiet. Men nu lader jeg ikke længere touretten stoppe mig.

Det har han blandt andet bevist, da han midt i juni har afsluttet matematik og fysik på HF-enkeltfag. Han er fint tilfreds med de to syvtaller, han fik til eksamenerne, og satser på at tage den tid, som det tager at stykke en hel HF sammen og derefter søge ind på Aalborg Universitet:

- Drømmen er stadig at læse til robotingeniør på Aalborg universitet. Nu er jeg klar over, at jeg skal bruge længere tid på at nå frem til mit mål.

Facebook
Twitter