Hold til højre-kampagne får os hurtigere frem i trafikken

Hver sjette bilist kommer hurtigere frem, når flere holder til højre.

I løbet af oktober er hver sjette danske bilist nemlig kommet hurtigere frem på udvalgte motorvejsstrækninger i landet, fordi flere holdt til højre, når der var plads. (Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)

Det kan være fristende at lægge sig i overhalingsbanen, når morgentrafikken er trang og kontoret kalder.

Men hvis du vil hurtigt og sikkert frem, er det en fordel at holde til højre i stedet.

I løbet af oktober er hver sjette danske bilist nemlig kommet hurtigere frem på udvalgte motorvejsstrækninger i landet, fordi flere holdt til højre, når der var plads.

Det konkluderer Vejdirektoratet efter en kampagne med skiltning på fem udvalgte motorvejsstrækninger i hele landet og magneter med et budskab om at holde til højre på bagsmækken af mange biler.

Her er cirka 15 procent kommet hurtigere frem i trafikken, fordi flere har holdt til højre, viser deres analyse af kampagnen.

På Østjyske Motorvej har bilisterne været endnu bedre. Her er 23 procent kommet hurtigere frem.

-På en 22 kilometers strækning vil der i gennemsnit være 3000 bilister, der bliver forsinket, hvis de ikke holder til højre, siger Marianne Foldberg Steffensen, som er leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.

Det er hurtigere og mere sikkert

Mens kampagnen har kørt i oktober, har bilisterne samlet set sparet 17 timers kørsel om ugen. Det er en lille reducering, hos den enkelte bilist, men samlet set er det mange timers mindre kørsel, forklarer Marianne Foldberg Steffensen.

Når vi er for dårlige til at holde til højre, forsinker det ikke alene trafikken, det skaber også nogle farlige situationer på vejene.

-Når bilisterne bliver liggende og kører 110, er der nemlig risiko for, at de andre bilister bliver frustrerede over, at de ikke kan komme forbi og derfor overhaler indenom.

-Det kan have voldsomme konsekvenser, siger hun.

Afdelingslederen anbefaler derfor, at vi overlader det til politiet at kontrollere farten og holder til højre, når vi kan.

Under halvdelen holder til højre

80 procent af bilisterne, synes det er irriterende, når andre ikke holder til højre. Alligevel er det kun 40 procent, der selv holder til højre, viser analysen.

Det er lidt selvmodsigende. Men de fleste trafikanter ved godt, at de kunne være bedre til at vise hensyn i trafikken. Hvis vi minder dem om det med lidt humor, tyder det på, at de lytter, siger Marianne Foldberg Steffensen.

Hun peger på flere årsager til, at vi er for dårlige til at holde til højre. Nogle bryder sig ikke om at ligge bag ved en lastbil, andre bryder sig ikke om at overhale og så er der dem, som ved, de kører hurtigt og derfor bliver i overhalingsbanen.