Holger Danske solgt for rekordbeløb

Bronzeskulpturen ved Hotel Marienlyst har langt om længe fået nyt hjem. Køberen er en anonym forretningsmand fra Skjern.

Holger Danske

Efter længere tids ballade om Holger Danske har statuen ved Hotel Marienlyst nu fået en ny ejer.

Skulpturen har været under hammeren på auktionssiden Lauritz.com og er blevet solgt for 3,2 millioner kroner. Det er dermed den dyreste vare solgt på hjemmesiden nogensinde.

Højeste bud kom fra Skjern

- Vinderen af auktionen blev en erhvervsmand fra Skjern. Og skulpturen skal nu forsigtigt fragtes til byen, hvor den skal opstilles i byen til glæde for byens borgere, skriver Lauritz.com.

Der er tale om en mindre kendt udgave end den Holger Danske, der sidder i de mørke kasematter på Kronborg Slot i Helsingør.

Skulpturen er af bronze, mens Holger Danske på Kronborg er af beton. Det er billedhuggeren Hans Peder Pedersen-Dan, som i sin tid skabte Holger Danske - bestilt af Hotel Marienlyst.

Bronzestatuen var vurderet til en værdi på 2,5 millioner kroner, oplyser Lauritz.com.

Måtte nulstille auktionen

Auktionssiden måtte dog nulstille budrunden i sidste uge, efter en DR-vært i programmet Monte Carlo på P3 bød på det nationale klenodie, hvilket fik flere lyttere til at gøre det samme.

Det fik buddene til at ryge op over 40 millioner kroner.

Siden har Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard opfordret Folketinget til at kaste penge efter bronzekæmpen, så den kunne stå ved Christiansborg.

Skulptur skal stå i Skjern

Det var erhvervsmanden fra Skjern, der kom med det første bud, efter der igen kom gang i auktionen. Han ville købe skulpturen med henblik på at opstille den i den vestjyske by.

Siden har adskillige mennesker forsøgt at få fingre i Holger Danske, og erhvervsmanden fik kamp til det sidste - blandt andet fra Helsingør Kommune. Alle bydere var fra Danmark, oplyser Lauritz.com.

Statuen, der vejer mellem 1500 og 2000 kilo, står ved indgangen til Hotel Marienlyst i Helsingør på en massiv sokkel af munkesten.

Kronborg Slot har angiveligt ikke været interesseret i at købe den anden Holger Danske. Slotsfolket har nok i én sovende bronzemand.

Myten om Holger Danske går på, at når riget er truet af en ydre fjende, så vil krigeren rejse sig, og stenfiguren vil blive til kød og blod og gå i forsvar for fædrelandet.