Holger mangler sine miljømillioner: 'Pengene skulle komme efter en måned. Nu er der gået 3 år'

En ny opgørelse viser, at Landbrugsstyrelsen har forsømt at udbetale Holger Andersen og hundredevis af andre landmænd sammenlagt 289 millioner kroner.

Holger Andersen blev bevilget penge til sin nye stald i 2015. Han venter stadig på dem. (Foto: Simon Borup)

I 2015 fik Holger Andersen fra Videbæk i Vestjylland bevilget 2,3 millioner kroner af EU og Miljø- og Fødevareministeriet til at bygge en miljøvenlig stald, der kunne skabe bedre dyrevelfærd.

Stalden har stået færdig i mere end 3 år, men pengene ved Holger Andersen stadig ikke hvor bliver af.

- Jeg har hele tiden haft en forventning om, at pengene tikker ind i morgen. Men den forventning har jeg jo haft i tre år, uden at jeg har set de penge, siger malkebonden.

Bunken er stor

Holger Andersen er ikke alene. En ny opgørelse viser, at Landbrugsstyrelsen har 524 henvendelser liggende fra landmænd, der gerne vil have de pengebeløb, som de er blevet lovet i støtte fra det såkaldte landdistriktsprogram.

Hos Landbrugsstyrelsen har man erkendt, at sagsbehandlingstiden er for lang, og derfor er der fra årsskiftet nedsat en task force med omkring 30 sagsbehandlere, der skal råde bod på problemet. Det fortæller enhedschef i Landbrugsstyrelsen, Jens Yde.

- Det har stor betydning for dem, der har søgt uden at få deres penge. Bunken af sager er alt for stor, og den skal aflives nu, så vi kan gå tilbage til normal drift.

62 af sagerne er mere end et år gamle, og målet er, at alle 524 sager, der ligger på landbrugsstyrelsens bord, skal være afsluttet inden 30. juni.

På papiret her kan Holger Andersen dokumentere, at han i april 2015 blev bevilget 2,3 millioner kroner.

Straffes for at tænke miljø

Sammenlagt er det 289 millioner kroner, der mangler at blive udbetalt til landmændene. En pose penge, der kommer fra EU og Miljø- og Fødevareministeriet, og som landmænd kan bruge til at gøre produktionen mere miljø- og dyrevenlig. Og sagen går ikke ubemærket hen på Christiansborg.

- Det er helt uacceptabelt. Det har store konsekvenser for den enkelte landmands økonomi, og det har store konsekvenser for vores miljø. Jeg kan frygte, at andre ikke vil iværksætte dyre og miljøgavnlige tiltag, når de kan se, at man må vente på pengene, siger Christian Rabjerg Madsen, der er miljøordfører for Socialdemokratiet.

Miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V) erkender også, at der er nødt til at ske forbedringer.

- Det er ikke tilfredsstillende, at dem, der griber muligheden for at lave miljøfremmende tiltag, skal vente længe på den støtte, de har krav på. Derfor skal alle dem, der har penge til gode, have dem udbetalt hurtigst muligt.

For Holger Andersen kan forløbet også have konsekvenser.

- En anden gang fristes man jo til at gøre, hvad der er bedst for én selv i stedet for, hvad der gavner miljøet og dyrene, når man ikke får de penge, man bliver lovet, siger Holger Andersen.

Kan ikke give gården videre

På Holger Andersens gård hænger et mærkat, der beviser, at han har fået bevilget penge fra EU. Men landmanden har mest af alt lyst til at pille skiltet ned. For han har aldrig set skyggen af de 2,3 millioner, han er blevet lovet.

I kulissen står hans to håbefulde sønner klar til at overtage gården. Det har de gjort i flere år.

- Vi vil lave et generationsskifte, men det kan vi ikke, før den her sag er færdig. Hvis mine sønner overtager nu, vil de penge, vi mangler at få udbetalt, gå tabt, siger Holger Andersen.

Facebook
Twitter