I dag klokken 18 trådte nye, men efterhånden velkendte restriktioner i kraft i Holland.
Restriktionerne blev annonceret i går aftes af premierminister Mark Rutte, og de kommer efter rekordhøje smittetal.
Både torsdag og fredag lå det daglige smittetal på over 16.000, mens flere end 1.700 er indlagt med coronavirus i landet, der har en befolkning på omkring 17,5 millioner.
- I aften kommer vi med en meget ubehagelig meddelelse, som har meget ubehagelige og vidtrækkende følger. Der er tale om en hård kur i nogle få uger, fordi virusset er overalt - i hele landet, i alle sektorer og i alle aldre, lød det fra premierministeren.
Den delvise nedlukning gælder i tre uger og betyder blandt andet, at barer og restauranter må holde åbent til klokken 20. Det samme må supermarkeder, mens "ikke-essentielle" butikker skal lukke klokken 18.
Folk bliver samtidig opfordret til at arbejde mest muligt hjemmefra, og man må højst have fire personer over 13 år på besøg i hjemmet.
Nedlukningen fik folk på gaden, hvor politiet i går måtte bruge vandkanoner for at forsøge at lægge en dæmper på urolighederne.
Færre sårbare er vaccineret
Og spørger man Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er det da også meget omfattende tiltag, den hollandske regering har taget.
Selvom smittetallene også er steget herhjemme, havde han ikke forestillet sig en lignende nedlukning herhjemme igen i den nærmeste fremtid. Men situationen i Holland får ham til at tænke sig en ekstra gang om - især fordi vaccinetilslutningen i Holland kun er et par procent under vores herhjemme.
- Det er da betænkeligt, at man kan få så alvorlig en epidemi i et land med så høj vaccinationsdækning. Ser man på de hårdt ramte lande i Østeuropa, har de meget lavere tilslutning, siger han.
Der er dog et par små, men væsentlige forskelle på vaccinationen i Holland og i Danmark. For det første har man ikke som herhjemme tilbudt tredje vaccinestik til ældre og sårbare, men kun til borgere med svækket immunforsvar.
Og så er der heller ikke lige så høj vaccinetilslutning blandt unge i Holland som herhjemme, hvilket også kan være med til at drive smitten, vurderer Allan Randrup Thomsen.
- Det er små forskelle, der gør den store forskel, siger han.
Står stærkere
Det store spørgsmål er så, om vi kommer til at se en nedlukning herhjemme, hvis indlæggelserne med coronavirus fortsætter med at stige, som vi har set de seneste uger.
Ifølge Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, skal man passe på med at lave forudsigelser, når det kommer til coronavirus.
I forhold til sidste vinter har vi dog en stor fordel - vacciner.
- Mange har sammenlignet med sidste år, men det skal vi nok væk fra. Vi er i en helt anden situation. Vaccinerede kan godt blive smittet, men næsten alle på intensiv er uvaccinerede, fortæller Jens Lundgren.
Nu handler det om at slå koldt vand i blodet og se helhedsorienteret på situationen, så man undgår drastiske tiltag.
- Der skal lidt ro på og eftertænksomhed til, så vi får navigeret ordentligt i det og laver tiltag, der er nødvendige i forhold til problemets omfang, siger han.
Går ind i julefrokostsæsonen
Allan Randrup Thomsen er helt enig med Jens Lundgren i, at smitte- og indlæggelsestallene stadig er overkommelige, og vi har endnu ikke set effekten af, at der er genindført coronapas og skruet op for testkapaciteten.
Virologen er tidligere under epidemien blevet beskyldt for at være lige forsigtig nok i forhold til for eksempel lukketider på restauranter og barer, som han dengang gerne så lukke tidligere.
Med den nuværende smittesituation kan han dog ikke lægge skjul på, at det bekymrer ham en smule, at vi går direkte ind i julefrokostsæsonen, hvor vi risikerer ikke kun at få sild og snaps indenbords, men også coronavirus.
Derfor så han gerne, at man til for eksempel julefrokoster på arbejdet også viser coronapas, ligesom man skal, hvis den bliver holdt ude i byen.
- Ellers er min opfordring, at man lader sig teste inden julefrokost og tre dage efter. Så vil man rimelig hurtigt kunne stoppe smittekæder, siger Allan Randrup Thomsen.
OVERBLIK: Coronasmitten raser i de europæiske lande
- •
I hele Europa stiger smitten, og flere lande gør klar til at indføre nye restriktioner og nedlukninger.
- •
De seneste uger er der sket en kraftig stigning i antallet af coronasmittede i Danmark. Samme tendens ses også i resten af Europa.
- •
Holland: Torsdag blev der registreret ny smitterekord, da omkring 16.300 borgere testede positiv for coronavirus.
- •
Fredag meddelte premierminister Mark Rutte, at landet lukkes delvist ned de næste tre uger. Det betyder, at serveringssteder og butikker fra lørdag skal lukke klokken 18.
- •
Samtidig rådes befolkningen til ikke at have flere end fire gæster på besøg og at arbejde hjemmefra så vidt muligt.
- •
Al sport skal afvikles uden tilskuere.
- •
Østrig: Regeringen vil indføre nedlukning af landet for ikkevaccinerede borgere.
- •
Det betyder, at de kun må forlade deres hjem for at tage på arbejde, købe ind eller dyrke motion.
- •
Det forventes at blive vedtaget søndag.
- •
Tyskland: Lørdag er der registreret 45.081 nye coronatilfælde.
- •
Incidenstallet, der viser antallet af smittede per 100.000, er på 277,4.
- •
Det er det højeste hidtil i Tyskland. For en måned siden var tallet på 65,4.
- •
Coronatest bliver igen gratis for alle, efter regeringen i oktober vedtog, at ikkevaccinerede borgere selv skulle betale for coronatest.
- •
Rusland: Det seneste døgn er der registreret 1.241 nye coronarelaterede dødsfald. Det er det højeste antal registreret på et døgn i landet.
- •
Hele ugen har der ellers været nedlukning af arbejdspladser i stort set hele landet for at nedbringe smitten.
- •
Norge: To gange på en uge er der registreret mere end 2.000 nye smittetilfælde på et døgn. Det er rekordhøjt for landet, der indtil nu er sluppet relativt skånsomt gennem pandemien.
- •
Fremover tilbydes alle over 18 år en tredje vaccinedosis. Alle sundhedsansatte, der ikke er vaccineret, opfordres til at blive testet to gange om ugen, og krav til nære kontakter, der ikke er vaccineret, skærpes.
- •
Ifølge Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) er der særligt ti europæiske lande, der giver anledning til "meget stor bekymring".
- •
Det drejer sig om Belgien, Bulgarien, Estland, Grækenland, Holland, Kroatien, Tjekkiet, Ungarn, Polen og Slovenien.
- •
Ifølge ECDC er lande, hvor antallet af vaccinerede er relativt lavt, stadig de hårdest ramte.
- •
/ritzau/