Hollands dronning Maxima: Kvinderne, der må kæmpe hver dag, er min inspiration

Dronningen af Holland er dybt engageret i kvinders rettigheder – eller mangel på samme. I dag besøgte hun Women Deliver-konferencen i København i sin egenskab som FN-udsending.

Dronning Maxima havde to officielle programpunkter på Women Deliver, og derudover deltig hun i flere private møder dagen igennem med diverse parter inden for finansiel og digital inklusion. (Foto: Nikoline Vestergaard © dr)

- De kvinder, der har inspireret mig mest, er slet ikke her på konferencen.

Sådan lyder det fra Hollands dronning Maxima, da DR møder hende til et interview i hendes ellers tætpakkede program til Women Deliver-konferencen i Bella Center i København.

Dronningen er her for at snakke om et af de områder, som hun kæmper meget for: Kvinder skal have de samme muligheder som mænd for at blive en del af den økonomiske og digitale del af samfundet.

For sådan er det langt fra i dag. 70 procent af verdens allerfattigste er kvinder.

En stor del af dem eksisterer slet ikke på papiret - de er ikke registreret nogen steder, og dermed kan de heller ikke få adgang til hverken forsikringer eller opsparing eller kontanter eller sundhedstilbud. Disse kvinder ville næppe kunne forsørge hverken dem selv eller deres børn, hvis der skulle ske deres mænd noget.

Vi SKAL hjælpe de kvinder

Dronning Maxima har siden 2009 været FN-generalsekretærens særlige fortaler for Inclusive Finance for Development (UNSGSA), og hun rejser kloden rundt for at sætte fokus på netop dette og for at møde de kvinder, der langt fra – langt, langt fra – er ligeså priviligeret som dronningen eller mange europæere.

Og der er vi tilbage til, hvem der inspirerer dronningen:

- Det er de kvinder, der er ude i virkeligheden, som virkelig skal få enderne til at hænge sammen. Dem, som skal sørge for, at deres børn får en fremtid, og som skal finde en måde at tjene penge – og så samtidig være forberedt, hvis en af børnene bliver syge, eller noget uforudset sker.

- Når jeg ser i deres øjne, og de siger ”jeg kan klare det, hvis jeg får redskaberne” - det inspirerer mig til at sige ”Hør her, vi SKAL hjælpe dem – vi SKAL støtte dem i at bygge en bedre fremtid for dem selv og deres familier.” Så det er kvinderne ude i virkeligheden, der inspirerer mig mest, siger dronning Maxima til DR.

Mødte særlig pakistansk kvinde

Er der én bestemt, De kan nævne?

- Jeg møder så mange på mine rejser, men for nylig var jeg i Pakistan, hvor der var den her kvinde, der startede med at tage et meget lille lån, og hun sagde til mig ”Nu vil jeg være verdens største modedesigner, men også sørge for, at der kommer arbejde til hele landsbyen.” Den kvinde startede ud af nød - det var ikke hendes drøm at blive skrædder eller designer, men hun havde ikke noget valg – hendes mand var syg, og hun blev nødt til at gøre noget for at få en indkomst – hun kunne ikke finde noget job, så hun kastede sig bare ud i det, siger dronningen og fortsætter:

Kvinder - tro på jer selv!

- Det er mange kvinders virkelighed. Kvinder bliver selvstændige, fordi de ikke har andre muligheder. Og når de får mikrolån, så lykkes det for nogle at få pengene til at yngle, mens andre ikke gør. Vi bliver nødt til at hjælpe dem med at være selvstændige, så de kan blive rigtig dygtige og få det hele til at vokse og ansætte folk og investere i samfundet - og deres landsbyer, hvor de lever, siger dronningen.

Hvad er Deres bedste råd til de kvinder?

- Det samme, som jeg siger til alle kvinder; At de skal tro på sig selv. De skal forhandle - forhandl din løn, forhandl din kontrakt og de betingelser, du er ansat på. Brug dine albuer til at få dit produkt ud – bare tro på dig selv. Nogle gange er vi kvinder for ydmyge. Så mit bedste råd er, at de skal tro på sig selv, slutter dronningen.

  • Det kæmper dronning Maxima for:

  • Finansiel og digital inklusion for kvinder – men hvad betyder det egentlig?

  • Finansiel inklusion: Flere hundredtusinder kvinder verden over har slet ingen indkomst, mange har ikke engang et officielt id – de er slet ikke registreret nogen steder. 1,2 milliarder kvinder har ingen adgang til bankkonti.

  • Gennem mikrolån kan mange få mulighed for at starte deres egen virksomhed, men dette skal udbredes yderligere.

  • Hvis kvinderne bliver registreret har de også mulighed for at få en bankkonto, hvor de kan sætte en eventuel løn ind – og dermed skal de ikke frygte at blive overfaldet, voldtaget og røvet, fordi de måske har kontanter liggende.

  • Digital inklusion: 200 millioner færre kvinder end mænd ejer en mobiltelefon. Adgangen til en mobiltelefon kan betyde meget for kvinder, for her igennem kan de komme i kontakt med sundhedsmyndigheder, og få styr på deres økonomi.

  • For analfabeter kan en smartphone være et godt redskab til at få oplysning om nærmeste sundhedsklinik eller bankautomat eller overordnede rettigheder.

  • - Mobiltelefoner er for mange kvinder slet ikke en luksusgenstand. Det er deres forbindelse til omverdenen. Her kan de blive mindet om, at de skal vaccinere deres børn, de kan foretage betalinger – de kan faktisk blive uafhængige kvinder med en mobiltelefon, fortæller dronning Maxima.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter