Holly Ryan kom til København hver gang hun havde ægløsning

Resultatet sidder den enlige kvinde fra England med i dag: sønnen Johan på 14 måneder.

Holly Ryan fra London måtte seks gange med flyveren til København for at blive insemineret, før hun blev gravid med sønnen Johan. (Foto: Henning Lund © DR Nyheder)

38-årige Holly Ryan er enlig, lesbisk og bor i London.

For 14 måneder siden blev hun mor til sønnen Johan. Men det krævede seks flyveture til København - hver gang hun havde ægløsning.

- I mit sjette forsøg lykkedes det at blive gravid - cirka et halvt år efter at jeg begyndte at komme på klinikken, fortæller Holly Ryan.

"Klinikkerne virker som om, der er mere højt til loftet - at der er en større accept af kvinder i min situation"

Holly Ryan, alenemor

Hun er én blandt en stor gruppe enlige kvinder fra udlandet, der vælger at rejse til Danmark for at blive gravide.

Sidste år blev 5.805 enlige kvinder insemineret i Danmark. Næsten halvdelen, 2.778 kvinder, kom fra udlandet, viser seneste tal fra Sundhedsstyrelsen.

Festen måtte sættes i gang

Holly Ryan var blevet 35 og ønskede sig brændende et barn.

- Da jeg var 35, tænkte jeg: Nu bliver jeg nødt til at få gang i den her fest - og jeg bliver nok nødt til at starte den alene, fortæller Holly Ryan.

- Mine venner syntes, jeg var skør at gøre det, også fordi jeg ikke havde nogle forældre til at støtte mig, fortæller hun.

Økonomi og atmosfære

Fertilitetsbehandling er væsentligt billigere i Danmark, end det er i Storbritannien, hvor Holly Ryan bor. Men det var ikke den eneste grund til, at hun valgte at flyve over Nordsøen for at blive gravid.

- Klinikkerne virker som om, der er mere højt til loftet - at der er en større accept af kvinder i min situation, siger Holly Ryan.

- Så for mig stikker det dybere, end at det faktisk er tre gange billigere i Danmark.

14-måneder gamle Johan Ryan er resultatet af moderen Holly Ryans seks besøg på en københavnsk fertilitetsklinik. (Foto: Henning Lund © DR Nyheder)

Liberal lovgivning

Når enlige kvinder vælger at rejse til Danmark fremfor at blive hjemme, så kan det også handle om, at lovgivningen er mindre stram her end i flere af vores nabolande.

- Lovgivningen er meget forskellig rundt omkring i Europa. Der er nogle steder, hvor man slet ikke må bruge sæddonation. Der er også nogle steder, hvor enlige og lesbiske ikke har adgang til behandling, siger Stine Willum Adrian, der er lektor ved Aalborg Universitet og har forsket i fertilitetsturisme.

"Vi har mange sæddonorer i Danmark, og kvinderne har valgfriheden mellem om de vil have en anonym donor eller en ikke anonym donor - og hvordan han skal se ud."

Stine Willum Adrian, lektor, aalborg universitet

En anden årsag er, at kvinder i Danmark frit kan vælge donor - og hvor meget, de vil kende til ham.

- Vi har mange sæddonorer i Danmark, og kvinderne har valgfriheden mellem, om de vil have en anonym donor eller en ikke anonym donor - og hvordan han skal se ud, siger Stine Willum Adrian.

Kvinderne kan blandt andet vælge donor ud fra højde, hår- og øjenfarve og uddannelsesniveau.

Kendt donor

En række af Holly Ryans venner har nu været i Danmark for at blive gravide. Turene har foreløbig ført til ni børn, som alle er undfanget med sæd fra danske mænd.

- Vi er allesammen utrolig glade på grund af nogle meget "genetisk begavede" mænd i Danmark, fortæller hun.

Holly Ryan valgte en kendt donor, sådan at hendes søn en dag kan møde sin biologiske far, hvis han vil det.

- Jeg så det sådan, at det ikke var mit valg at fjerne den mulighed fra mit barn, siger Holly Ryan.

Mandag aften kl. 23 viser DR2 dokumentaren 'Kærlighed på strå' om to kvinder sidst i 30'erne, der brændende ønsker sig et barn.

- Vi er alle sammen utrolig glade på grund af nogle meget "genetisk begavede" mænd i Danmark.Holly Ryan og en række af...

Opslået af DR Nyheder på 21. marts 2016