Homoseksuel imam: Du kan ikke være en sand muslim og homofob

Det er op til muslimer selv, hvordan islam fortolkes, mener Ludovic-Mohamed Zahed, der er i Danmark for at tale om islam og homoseksualitet.

- Jeg tror ikke, at islam eksisterer, som sådan. Du kan ikke tage telefonen og ringe til islam og spørge, ”hvad synes du om homoseksualitet eller kvinders rettigheder?” Det er os muslimer, der har kraften til at ændre den fortolkning, der er af religionen.

Sådan lød det fra den fransk-algeriske, homoseksuelle imam Ludovic-Mohamed Zahed, der i aftes gæstede Deadline i forbindelse med, at han er på besøg i Danmark for at tale om homoseksualitet i Koranen på en konference arrangeret af Folkeligt Oplysningsforbund (FOF) og Sabaah, som er en forening for LGBT+-personer med minoritetsbaggrund.

Ifølge Ludovic-Mohamed Zahed er det muslimerne selv, der er islam, og derfor er fortolkningen af islam forskellig og hele tiden i udvikling.

Det budskab har han manifesteret ved at stifte en inkluderende moské i Frankrig i 2012, hvor alle uanset køn, race eller seksualitet er velkomne.

Homoseksuelle muslimer gøres fortræd

Ludovic-Mohamed Zahed mener, at islam stadig bliver brugt til at undertrykke den muslimske befolkning, fastholde dem i ignorance og bekæmpe minoriteter.

- Også selvom der ingen steder står sort på hvidt, at du skal gøre homoseksuelle fortræd, sagde han i Deadline.

Den fransk-algeriske imam mener, at islam bliver brugt som en medvirkende faktor til at gøre homoseksuelle muslimer rundt om i verden fortræd. Derfor er hans budskab klart.

- Til konservative muslimer, der mener, at man ikke kan være homoseksuel, feminist og muslim, må jeg sige, at fra min synsvinkel som teolog kan man ikke finde fred og være en sand muslim, hvis man er antisemit, kvindehader eller homofob, sagde han.

Problemer med sikkerhed

Hans projekt om en mere åben og tolerant moské, der inkluderer homoseksuelle muslimer, begyndte som en græsrodsorganisation i 2010. Den tiltrak hurtigt mange mennesker. Både queer-muslimer, men også hetero-muslimer, der gerne ville støtte op om projektet, selvom de ikke var homoseksuelle.

Derfor besluttede imamen i 2012 at kontakte andre organisationer rundt om i verden, der allerede havde lavet ”sikre steder”, hvor homoseksuelle muslimer kunne praktisere deres tro.

- Vi var de første i Paris, faktisk de første i Europa, til at lave en inkluderende moské, fortæller Ludovic-Mohamed Zahed.

Men ham og hans medarbejdere betragtes stadig som så kontroversielle, at de af hensyn til deres medlemmers sikkerhed ikke har en fast adresse, men hele tiden flytter rundt i Frankrig, når de skal samles. Det har dog ikke stoppet udviklingen eller populariteten, mener imamen.

- I dag eksisterer der grupper som os i de fleste europæiske lande. Og jeg tror, at selv de mest konservative muslimer er ved at blive vant til, at queer-islam er en realitet, som de er nødt til at tale med, også selv om de ikke er enige med os.

Du kan se interviewet med ham i Deadline her.

FacebookTwitter