Homoseksuelle med muslimsk baggrund mistrives

Det har ofte voldsomme konsekvenser, når en homoseksuel med muslimsk baggrund springer ud.

Fahad Saeeds forældre tolererer hans seksualitet på den måde, at de ikke taler om det.

Islam og homoseksualitet er to svært forenelige størrelser, vil de fleste nok mene. Og der er noget om snakken, hvis man spørger homoseksuelle med muslimsk baggrund.

Selv om Danmark ligger helt i top på de fleste lister over verdens mest tolerante lande, og København er blevet kåret som den mest homo-venlige by, så ved man ikke meget om, hvordan det er at være homoseksuel i de muslimske miljøer i Danmark. Indtil nu i hvert fald.

Analysefirmaet Als Research kan inden længe offentliggøre en stor undersøgelse, der viser, at det ofte har voldsomme konsekvenser, når en homoseksuel, der er opvokset i en muslimsk familie, springer ud. Flere fraholder sig fra at gøre det eller vælger at leve et dobbeltliv.

Frygter vold og husarrest

Det kan få store psykiske konsekvenser, og selvmordstanker er ikke sjældne.

- Mange frygter, at familien vil slå hånden af dem, hvis de åbner sig og fortæller om deres seksualitet. De frygter vold, husarrest, genopdragelsesrejser og nogle frygter endda æresdrab, siger Bjarke Følner, projektleder ved Als Research.

Det samme erfarer man i foreningen Sabaah, der siden 2006 har tilbudt rådgivning og fællesskab for homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede med anden etnisk baggrund.

- De har gigantiske konflikter med familien og baglandet, fordi deres seksualitet og kærlighedsliv er uforeneligt med de rammer, de er født inden for. Derfor må mange gemme på en stor del af deres identitet. For nogle betyder det selvhad og selvfornægtelse og endnu sværere psykiske problemer, siger Fahad Saeed, der selv kommer fra en muslimsk familie og i dag lever som homoseksuel.

Fahad Saeed sprang ud for flere år siden.

- Mine forældre reagerede med chok og vantro, og det ledte til en kæmpe konflikt, der gjorde, at vi ikke talte sammen i meget lang tid. I dag har vi et fint forhold, hvor mine forældre tolererer min seksualitet på den måde, at vi ikke taler om det.

Tavse imamer

Når mange homoseksuelle med anden etnisk baggrund mistrives, hænger det både sammen med kultur, æresbegreber og social kontrol – men religion spiller også en stor rolle.

Derfor er det et stort problem, at imamerne ikke er meget for at sige noget om homoseksualitet. Det mener Saliha Marie Fetteh, der selv er muslim og ekstern lektor i Arabisk på Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet.

- Imamerne tackler det enormt dårligt. De unge mennesker, der kontakter imamerne, bliver bedt om at undertrykke deres seksualitet eller får at vide, at det er en sygdom. Det er ikke hensigtsmæssigt.

Ikke et stort problem i den islamiske guldalder

Ifølge Saliha Marie Fetteh er der ikke nogen grund til at tage så meget afstand fra homoseksuelle. Faktisk har homoseksuelle ikke altid været så ilde set i islam, som de er i dag - og hun henviser til tiden, man kalder den islamiske guldalder.

- Tidligere skrev mange digtere, poeter, sangere osv. om andre unge mænd og deres kærlighed til andre unge mænd. Det var et overklassefænomen, men det fandtes, og det gør det i øvrigt også i dag, fortæller hun.

Hun nævner endda en islamisk teolog, Al-Kisa'i al-Kufi, der levede i slutningen af 700-tallet og hvis indflydelse stadig gør sig gældende i dag. Hans eftermæle er ikke blevet spoleret, selvom det fremgår af flere kilder, at han levede åbenlyst som homoseksuel.

Seksuelt umoralsk

Saliha Marie Fetteh tilføjer, at spørgsmålet ikke er om islam kan rumme homoseksualitet, men om muslimer kan rumme, at nogle er homoseksuelle. Selve koranen gør, ifølge Saliha Marie Fetteh, ikke det store nummer ud af homoseksualitet, men det bliver dog betragtet som seksuelt umoralsk på linje med utroskab. Det er i profetens overleveringer, Hadith-samlingen, at man finder de hårde fortællinger om homoseksualitet, som dér udløser dødsstraf ved stening.

- Homoseksuelle har altid været der, ellers havde der ikke stået noget i de gamle skrifter om dem. Problemet er, at de religiøse ledere har et forkvaklet syn på, hvordan vi skal reagere over for andre seksuelle orienteringer.

Selv vil Saliha Marie Fetteh ikke have noget imod at bede fredagsbøn side om side med en homoseksuel, siger hun.

Als Researchs undersøgelse af nydanske LGBT'ere forventes færdiggjort inden sommer, hvor Ministeriet for børn, ligestilling, integration og sociale forhold vil følge op på undersøgelsen med tiltag for at afhjælpe nydanske LGBT-personers mistrivsel.

Bjarke Følner fra Als Research udtalte sig her på baggrund af den kvalitative del af undersøgelsen, som er næsten færdig; den del består af 50 interviews med nydanske LGBT'ere. Undersøgelsen er en af de største undersøgelser af LGBT-personer i minoritetsgrupper i vesten.

Citater i denne artikel stammer fra programmet Religionsrapport på P1.